Príbeh Donovalského pivovaru alebo 317 dní na Donovaloch

Donovalský pivovar sa zrodil v krásnom a zároveň drsnom prostredí hôr stredného Slovenska. Ako vznikal vám prezradia jeho architekti.

Remeselný pivovar spája reštauráciu, pekáreň a kaviareň v jednom objekte. Avšak, ešte pred slávnostným otvorením tu bol úplný začiatok príbehu a ducha Donovalského pivovaru. Návrh objektu a interiéru ako i celá jeho realizácia. Výzvu prijali architekti Miroslava Kemeňová a Peter Gašpar z ateliéru Modarch. Takto vznikal Donovalský pivovar.

Pivovar sa nestavia každý deň. Ako sa celý príbeh Donovalského pivovaru začal?
Na začiatku nás oslovil zástupca investora ohľadne účasti v tendri na návrh objektu pivovaru na Donovaloch. Následne sme začali pracovať na jednotlivých stupňoch projektu od architektonickej štúdie objektu po realizačný projekt interiéru. Koncept Pivovarskej reštaurácie prechádzal vývojom, až sme sa dopracovali k dnešnej zrealizovanej podobe. Snažili sme sa vytvoriť originálne prostredie, ktoré spĺňa súčasné požiadavky prevádzky a dodáva pocit jedinečnosti a nezameniteľnosti. Výstavba pivovaru bol jedinečný projekt.

Mali ste možnosť naplno realizovať svoje predstavy? Ste s výsledkom spokojní?
Investor do nás vložil veľkú dôveru, a preto sme nemohli sklamať. Nie všetko sa zrealizovalo, niečo sa ešte bude dopĺňať, ale výsledok je na 90 percent podľa našich predstáv. Doteraz máme s prevádzkou pivovaru nadštandardné vzťahy. A termín 10 mesiacov a 12 dní od výkopu po otvorenie. To si myslíme, že je unikát sám o sebe.

donovalský pivovar
Výzvu vytvoriť Donovalský pivovar prijali architekti Miroslava Kemeňová a Peter Gašpar z ateliéru Modarch.

Každý pivovar potrebuje aj technológiu, ako ste riešili túto otázku?
Pivovarskú technológiu dodávala firma z Česka. Po vzájomnej dohode s investorom sme nastavili kapacity a predpokladanú ponuku druhov pív, ktorá odrážala predstavu investora a kapacitu priestorov. Receptúru si upravujú a vyvíjajú sami v spolupráci so sládkom od dodávateľa technológie.

Donovalský pivovar je svojím interiérom aj exteriérom unikát. Ako sa písal príbeh a tvorila špecifická atmosféra, ktorou toto miesto dýcha?
Proces navrhovania bol dynamický, pracovali sme s mnohými profesnými nárokmi či na technológiu výroby piva, tak aj na prevádzku reštaurácie v kombinácii s kaviarňou a predajňou v súlade s napojením na okolie. Pivovar skutočne zahŕňa viacero funkcii, je to taký malý polyfunkčný objekt. Všetko spomínané však z neho nerobí nič unikátne. To sme museli vniesť my. Pivovar má svoje špecifické prvky ako v interiéri, tak aj v exteréri. Ich vzájomnou kombináciou vznikla atmosféra, ktorú sme zachytili už na prvých skiciach. Tie sa s realitou zhodujú na 90 percent a to je zase pre nás ako architektov špecifikum, ktoré si mimoriadne vážime. Donovalský pivovar svojim výzorom dopĺňa scenériu prírody. V interiéri aj exteriéri nájdeme niekoľko pomyselných čerešničiek na celom diele.

Predstavíte nám ich?
Pre všetkých okoloidúcich je asi najzaujímavejšie podsvietené nárožie, ktoré má symbolizovať neutíchajúcu prácu sládka, ktorá sa začína už za tmy. Z technologického hľadiska sme si vymysleli niečo, čo ešte zrealizované nebolo, resp. s ničím podobným sme sa nestretli. V interiéri píše svoj vlastný príbeh aj bar so zábarím. Fľaše, ktoré vytvárajú líniu Donovalov a zároveň aj loga pivovaru sú niečím, čo hosťom hneď padne do oka. Za povšimnutie stoja povrchové úpravy dreva a ich opracovanie, rovnako ako prvok na galérii s vitrínami a aj podhľad v nižšej časti reštaurácie. Používali sme skutočné materiály, drevo je drevo, nie dýha alebo laminát, kameň je kameň a nie je cementový odliatok. Všade, kde sa pozriete je niečo, čo má svoju osobitosť, charakter a dýcha jedinečnosťou.

donovalský pivovar
Pivovar okrem remeselného zlatého moku ponúka aj zaujímavý interiér.

Grafická stránka dizajnu Donovalského pivovaru je asi samostatná kapitola. Mali ste možnosť zasiahnuť aj do tejto oblasti?
Spolupracovali sme s veľmi šikovnými grafikmi, s ktorými sme si hneď našli spoločnú reč. Podarilo sa nám dosiahnuť výsledok, ktorý uspokojil našu a aj predstavu investora.

Pridaj komentár