Ako Japonec ukradol Škótom najlepšiu whisky na svete

Príbeh whisky Nikka je o citlivom umelcovi a nekompromisnom robotníkovi a tak trochu aj o “kradnutí” technológií. Za zrodom legendárnej značky stojí Masataka Taketsuru.

Taketsuru sa narodil ako tretí syn do rodiny výrobcov saké (od roku 1733) v meste Takehara v prefektúre Hirošima v roku 1894. Už od ranného veku bola jeho budúcnosť rozhodnutá – keď nadíde čas, tak má prevziať rodinný podnik, pretože ani jeden z jeho starších bratov o saké neprejavil záujem.
Mladý Masataka absolvoval viacero kurzov prípravy saké a dostal aj prax v rodinnej pálenici. Všetko bolo pre chytrého a rozhľadeného muža prichystané a neexistovala prekážka, ktorá by mu bránila pokračovať v biznise. Až na jednu. Počas štúdii si Masataka obľúbil západné destiláty a špeciálne škótsku whisky.
Tá sa do krajiny importovala približne od 70. rokov devätnásteho storočia a mnoho Japoncov sa snažilo pochopiť proces výroby a úspešne ho aplikovať vo vlastnej domovine. Aké typické pre Japoncov, povedal by jeden.

masataka taketsuru nikka whisky yoichi
Taketsuru so svojou írskou manželkou Jessie Roberta Cowan. Foto: Nikka.com

Cesta do Škótska
V roku 1918 mal Taketsuru len 24 rokov, no už vtedy ho posielala jedna z najväčších firiem vyrábajúcich alkohol – Settsu Shuzo, na štúdia organickej chémie a produkciu whisky do Škótska.
Aby Japonec aspoň trochu zapadol, musel sa naučiť poriadne angličtinu. Za ten čas sa snažil čo najviac podučiť západnej “alkoholovej kultúre”.  Vo voľnom čase prekladal do japončiny knihu Výroba destilátov v páleniciach v Spojenom kráľovstve.
Keď prišlo finálne nariadenie od Settsu Shuzo, tak Taketsuru preletel cez pol sveta a prihlásil sa na University of Glasgow. Následne nasadol na vlak a zaklopal na dvere J.A. Netlettona, ktorý napísal originál knihy, ktorú Taketsuru posledné roky prekladal.

Nie je to tak jednoduché
Jeho snaha neprinášala efekt, ktorý si želal. Avšak nebolo to zapríčinené tým, že by sa mladý Taketsuru nesnažil alebo by niečo nezvládal. Jeho výdavky na ubytovanie, stravovanie, školu a kurzy u Nettletona boli šesťkrát väčšie, ako mesačný plat u Settsu Shuzo. A o študentskú pôžičku, ako zahraničný žiak vtedy požiadať nemohol.
Japonec nepremárnil zvyšok svojich peňazí v triede, ale zdvihol sa a začal obchádzať pálenice v Škótsku. Napokon mu otvorili dvere v Longmorn Distillery.

nikka whisky yoichi masataka taketsuru
Výsledok dlhoročného snaženia. Foto: Nikka.com

Vášeň ho zachránila
Manažér Longmorn Distillery J.R. Grant bol veľmi potešený, že môže zdieľať svoje vedomosti s entuziastickým mladíkom zo zahraničia. Taketsuruovi dovolil zostať u neho na pár dní bez nutnosti zaplatiť čo i len libru.
Následne sa mu podarilo zabezpečiť si stáž v Bo’ness distillery, kde získal vedomosti pri príprave nesladovej whisky v stĺpcových destilačných nádobách (tzv. Column/Coffey/Patent/Continuous still). Potom sa dostal pravdepodobne na svoju najdôležitejšou stáž, keď strávil päť mesiacov v Campbeltown Hazelburn distillery, kde sa spriatelil s profesorom chémie a manažérom pálenice. Toto priateľstvo mu zabezpečilo neskutočne veľa vedomostí o príprave škótskej whisky. Masataka Taketsuru sa mohol po dvoch rokoch vrátiť domov.

Dva roky zmenili všetko, k horšiemu
Mladý Japonec nenašiel domáci trh v takom stave, v akom ho nechal, keď odchádzal. Japonsko upadlo do recesie a spoločnosť Settsu Shuzo už nemala taký záujem o priekopníctvo na poli whisky. Namiesto toho sa zamerala na sladké liehoviny, akoby povedal Slovák, na pitíčka pre dámy.
Taketsuru sa vzdal sna, že vyrobí kvalitnú škótsku whisky vo svojej domovine a rezignoval.
Avšak k radikálnej zmene došlo už čoskoro. Spoločnosť Kotobukiya investovala všetky svoje peniaze do Taketsuru a do šance vybudovať prvú paliareň whisky.

masataka taketsuru nikka whisky yoichi
Taketsuruova prvá vlastná pálenica Yoichi. Foto: Nikka.com

A tak sa aj stalo
V roku 1923 otvára svoje brány Yamazaki, prameňom zásobovaná pálenica pod horou Tenno, južne od Tokia. V roku 1924 sa naplno začína s výrobou destilátu a po dlhom, päťročnom zrení, prichádza na trh nový produkt. Veľký úspech ale neprišiel. Nieže by bola whisky nekvalitná, malo to úplne iné dôvody. V Japonsku ochutnali tento nápoj dovtedy len spoločenské elity, ktoré naďalej bazírovali na čo najväčšej kvalite, ktorú pre nich poskytovali zahraniční dodávatelia.

Roky samostatnosti
Po skončení desaťročnej zmluvy sa v roku 1934 Masataka Taketsuru rozhodol osamostatniť a ísť za svojím snom. Založil tak spoločnosť Day Nippon Kaju a nechal postaviť liehovar Yoichi na ostrove Hokkaidó v oblasti, ktorá svojou zemepisnou šírkou zodpovedala najviac škótskej vysočine – tak ako si vždy prial a ešte v tom istom roku začal vyrábať prvé destiláty.
V roku 1952 spoločnosť Dai Nippon Kaju definitívne prijala názov Nikka Whisky a Masataka Taketsuru je zvolený za jej prezidenta. V tom čase už firma dávno nevyrába len whisky, veľmi populárny je napríklad jej jablkový kečup, rôzne typu octov a podobne. Sú to produkty, ktorých výroba vznikla v čase vojny, keď nie všetky ingrediencie na výrobu whisky boli permanentne k dispozícii.
Z Británie dovezené destilačné zariadenie Aeneas Coffeye bol sen, ktorý sa Masatakovi po dlhých rokoch podarilo realizovať v roku 1963. Vtedy sa jednalo o už veľmi staromódne zariadenie, ktorého ovládanie vyžadovalo značnú remeselnú zručnosť a robotníci s ním mali spočiatku veľké problémy. Tento typ kolóny mal neobvyklú zvláštnosť a to, že zanechával oveľa viac arómy pri destilácii obilných aj sladových whisky.

masataka taketsuru nikka whisky yoichi
Miesto, kde vznikajú najlepšie destiláty sveta. Foto: Nikka.com

V roku 1969 stavia Taketsuru ďalšiu distilérku Miyagikyo na ostrove Honšú blízko mesta Sendai. Tri roky trvalo vybrať tú správnu lokáciu. Tá sa nachádza medzi dvoma riekami, avšak je v srdci zemetrasení, preto sa zrejúca whisky v sudoch skladuje v tradičných pivniciach a to iba v dvoch radoch.
O 10 rokov neskôr Masataka Taketsuru vo veku 85 rokov zomrel. Jeho múzou mu počas jeho života bola Jessie Roberta Cowan. Sú spolu pochovaní na kopci s krásnym výhľadom na Yoichi.

Whisky Nikka Taketsuru 21 YO získala ocenenie najlepšej neškótskej blended malt whisky pri udeľovaní World Whiskies Awards 2011 a 2007 a podľa Whisky Magazine je dokonca najlepšou whisky na svete. Plná a šťavnatá. Táto whisky si získa srdce každého milovníka whisky od úplných nováčikov až po expertov. Yoichi single malt zas vyhrala v roku 2001 titul “Najlepší z najlepších” populárneho magazínu Whisky.

Pridaj komentár