Aký je rozdieľ medzi ginom, whiskey a vodkou? Takmer žiadny

Whiskey, gin, vodka a aj obyčajné pivo. Každý alkohol sa pripravuje takmer rovnako. Kedy sa zmenia a odlíšia od ostatných? Spoznajte jemné rozdiely pri ich výrobe.

Väčšina destilátov sa pripravuje takmer rovnakým postupom. Niečo, čo obsahuje cukor sa nechá vykvasiť. Počas tohoto kvasenie, teda procesu fermentácie, menia kvasnice cukor na alkohol. Táto tekutina sa potom destiluje.
Počas destilácie sa tekutina zahrieva a ako prvý sa vyparuje alkohol, ktorý ma nižší bod varu ako voda. Spolu s alkoholom sa samozrejme odparí aj časť vody. Takto dostanete oveľa alkoholickejšiu tekutinu, ako ste mali na začiatku. Avšak, je jej menej.
Aby sme nepili napríklad 80 percentnú whiskey či vodku, tak sa pred fľaškovaním ešte nariedi špeciálne upravenou vodou.

alkohol jameson slad
Príprava sladu v destilérke Jameson. Foto: Flickr.com/Neil Turner

Ako sa teda destiláty od seba odlišujú? Zväčša v tom, z čoho sa získava cukor, ktorý sa bude následne destilovať a samozrejme od ďalších procesov. Niektoré liehoviny sú po destilácii archivované napríklad v drevených sudoch a nechávajú sa roky zrieť (whiskey, rum). Iné liehoviny sa destilujú mnohokrát, aby sa zbavili všetkých nežiaducich vôní a chutí (vodka). Niekedy sa pridávajú rôzne arómy (ochutené vodky), alebo sa v destilátoch nechávajú macerovať bylinky (absint).
Techník, ako zmeniť destilát je samozrejme viacero a sú počas výroby liehovín veľmi dôležité. Napríklad z jačmeňa môžme vyrobiť pivo, vodku a whiskey. Všetky tieto tri alkoholické nápoje majú zhodný postup prípravy, avšak vždy len do jedného okamihu. Poďme sa pozrieť na to, ako sa od seba odlišujú destilované nápoje.

Najčistejšia vodka
Vodka je najjednoduchší destilát vôbec. Pozostáva takmer len z vody a etanolu. Destiluje sa mnohokrát, aby sa etanol zbavil všetkých chutí, vôní a nečistôt, ktoré by ju kazili. Keď sa fľaškuje, tak sa riedi špeciálne upravenou vodou aby sa dosiahla jeho žiadaná sila (nikto by nechcel piť 95 percentnú vodku). Vďaka mnohopočetnej destilácii sa môže vodka pripravovať z čohokoľvek. Najčastejšie to je zo zemiakov a obilia alebo z ich kombinácie.

alkohol destilacia
Destilačné kolóny v liehovare. Foto: Pixabay.com

Vyzretá whiskey
Vyrába sa z vysladovaného obilia. Rovnako ako pri pive (alebo vodke) sa toto vysladované obilie (slad) varí pri rozličných teplotách (pozrite sa, ako sa pripravuje pivo). Následne sa toto mladé pivo nechá vykvasiť špeciálnym druhom kvasiniek. Pri pive by sa tento kvas fľaškoval a nechal vyzrieť. Pri výrobe whiskey (aj vodky) sa destiluje. Napríklad Íri destilujú skoro vždy trikrát, Škóti väčšinou dva razy.
Takto vydestilované pivo nemá farbu a vyzerá ako voda. Preto sa dáva zrieť do drevených sudov, z ktorých naberie nie len farbu ale aj časť chuti. Väčšinou sa používajú drevené sudy z amerických dubov, v ktorých pred tým zrel burbón.
Veľký rozdiel si môžete všimnúť medzi škótskymi a írskymi destilátmi. Škóti sušia slad dymom z rašeliny a preto si väčšina ich whisky zoberie so sebou dymovú arómu. Íri sa práve tejto chuti vyhýbajú a nevyužívajú dym na sušenie. Ich whiskey je preto viac o ovocných tónoch, karamely a podobne.

alkohol sud lezanie whiskey
Sudy po burbóne určené na zretie whiskey. Foto: Flickr.com/John Haslam

Bylinkový gin
Gin ako predošlé alkoholy začína úplne rovnako obilím. Po vydestilovaní sa do neho pridajú aromatické byliny vrátane bobúľ borievky a často aj horec a rad tajných prísad v závislosti od značky. Po čase je tento destilát vydestilovaný znovu. Táto druha destilácia zapríčiní to, že alkohol stratí horké molekuly, ktoré sa vyparujú neskôr, ako ostatné.
Giny môžu byť rôzne. Napríklad do dánskeho sa bylinky pridávajú ešte pred prvou destiláciou. Docieli sa tak odlišná chuť.

Sladučký rum
Vyrába sa z melasy cukrovej trstiny. Rumy v najvyššej kategórii sa však vyrábajú destiláciou priamo z čerstvej šťavy cukrovej trstiny a nesú označenie „Agricole“. Pôvodne vznikol rum ako bočný produkt pri výrobe cukru. Podobne ako whiskey, tak sa aj rumy nechávajú vyzrieť v sudoch. Využívajú sa ako nové, tak aj vypálené alebo zadymené sudy. Niekedy leží rum v sudoch po brandy, koňaku, burbóne alebo whiskey. Výroba rumu nemá nejaké jednotné pravidlá a preto sa od seba odlišujú oveľa viac, ako napríklad whiskey. Prečítať si o rumoch môžete aj v tomto článku, ktorý vám ich dokonale predstaví, priblíži a aj poradí aký si kúpiť.

alkohol
Liehovar Woodford Reserve Distillery. Foto: Flickr.com/Adam Sonnett

Písať by sme mohli ešte napríklad o brandy, ktoré sa vypáli z vykvasených bobúľ hrozna (teda produktu podobnému hroznu). Jediné, na čo by ste si mali dávať pozor je, aby ste nenakupovaili len ochutený etanol. Napríklad “Hruška”, je iba destilát ochutený hruškovou arómou. Aby ste dostali naozaj vydestilovanú hrušku, musíte si kúpiť Hruškovicu. Rozhodujúcim je práve tá “ovica”. ale pre istotu si pozrite aj etiketu fľaše. Dobrá hruškovica, slivovica či calvados (jablkovica) nebude stáť menej než 8 – 10 eur.
Obdobne tomu je aj pri kadejakých produktoch, ktoré nesú označenie whiskey. Často ide iba o ochutený a karamelom zafarbený destilát. Kedysi sa tak predával aj obľúbený Tuzemák, ktorý už nemôže niesť označenie Rum, lebo to bol obyčajný lieh, ochutený a zafarbený.
Pite kvalitne, ochutnávajte a vyhutnávajte si.

Pridaj komentár