Arménske brandy Ararat dobylo súťaž destilátov

Legendárne arménske brandy Ararat, získalo až tri významné ocenenia v medzinárodnej súťaži San Francisco International World Spirits Competition 2016.

V medzinárodnej súťaži najlepších destilátov sveta, ktorá sa uskutočnila už šestnásťkrát v San Franciscu, bolo vôbec po prvýkrát zastúpené aj arménske brandy Ararat v konkurencii až 1850 destilátov. A hneď získalo až tri ocenenia. 20-ročné brandy Ararat Nairi bolo ocenené striebornou medailou, 10-ročné brandy Ararat Akhtamar si odnieslo zlatú medailu a 5-ročný Ararat ďalšiu striebornú medailu.

Súťaž s cvengotom
Prestížna súťaž San Francisco International World Spirits Competition, ktorá sa každoročne koná v San Franciscu, začala písať svoju históriu v roku 2000 a je jednou z najvplyvnejších súťaží sveta v oblasti destilátov. V tomto roku sa do súťaže zapojilo 1 850 liehovín z celého sveta, aby jeden z nich získal titul “najlepší z najlepších”. Na porotcovské stoličky zasadlo 39 odborníkov z danej oblasti a výsledok vyhlásili po 4. dňoch ťažkého rozhodovania, ktoré prebiehalo od 17. do 20. marca 2016. Víťazné brandy Akhtamar sa vyrába od roku 1967. Aktuálne sa vyváža do viac ako 30 krajín sveta a aktívne sa podieľa na jednej z humanitárnych a kultúrnych aktivít organizovaných spoločnosťou YBC. Projekt sa nazýva ARARAT Art Collection a uzrel svetlo sveta v roku 2012. Každoročne produkuje limitovanú edíciu brandy Akhtamar pre skutočných znalcov umenia a, pochopiteľne, brandy. Vo svojej histórii projekt priniesol limitované edície venované divadlu, Sergejovi Parajanovi či historickému a kultúrnemu dedičstvu Arménska. Dizajn obalov limitovaných edícií bol navrhnutý renomovanými umelcami, ako napríklad Pavel Kaplevich či Garen Bedrossian.

A aký je tento detilát
Ararat Akhtamar sa vyznačuje jantárovou farbou, ktorú podčiarkuje mosadzný odtieň. Prítomné sú známky včelieho vosku, lieskových orieškov, dubovej kôry s nádychom vanilky a sušených sliviek, kombinácia ktorých vytvára znamenitú arómu. Zaoblená, tajná, sladkastá chuť postupne naberá zvodne dlhý záver a ľahkú suchosť, ktorá je vyvážená nádychom jemnej škorice.

Pridaj komentár