Brandy, pod ktorú sa podpísala kráľovská rodina

Pôvod brandy Soberano zo Španielskeho vinárstva González Byass siaha až do roku 1835. A aj dnes ho pripravuje stále tá istá rodina. Je to brandy, ktorú destiluje piata generácia Gonzálezovcov.

V prvej polovici 19. storočia prišiel mladý Manuel María González do andalúzskeho mesta Jerez s cieľom začať podnikať s vínom. S pomocou strýka Jose Angela Vargasa, zvaného Pepe, si založil vlastnú spoločnosť Manuel González a začal exportovať víno najmä do Anglicka. Po dvadsiatich rokoch sa spojil so svojím agentom vo Veľkej Británii, čím vznikla spoločnosť González Byass.
S výrobou kvalitného brandy začali približne v roku 1844, keď výrobcovia sherry skúšali destilovať víno za účelom fortifikácie, teda zvyšovania objemu alkoholu.
Po čase zistili, že vďaka destilácii vznikajú liehoviny s vynikajúcimi kvalitatívnymi vlastnosťami, ktoré podporí zrenie v sudoch po sherry.

Soberano má v sebe ukrytý i kráľovský pôvod. Význam tohto názvu v španielčine znamená suverén, panovník a aj to bol dôvod, prečo na jeho použitie dostalo vinárstvo González Byass na základe priateľských vzťahov s kráľovskou rodinou povolenie priamo od španielskeho kráľa. Puto s kráľovskou rodinou symbolizuje aj samotné logo, ktorým je koruna. Vinárstvo v Jereze kráľovská rodina viackrát poctila svojou návštevou. Dôkazom sú podpisy na dubových sudoch v pivnici vinárstva González Byass.

brandy soberano
Tri rôzne druhy vínneho destilátu zo Španielska. Foto: Soberano

Už piata generácia pripravuje brandy Soberano
Od roku 1998 je spoločnosť Gonzales Byass opäť rodinným podnikom, vlastníkmi sú priami potomkovia Manuela Gonzáleza, členovia štvrtej a piatej generácie rodiny. Značka, ktorá oslávila v roku 2013 už 100 rokov od svojej registrácie, je skutočným dôkazom, že ide o výnimočne kvalitný produkt s poctivým procesom výroby. Hlavnou zložkou brandy Soberano je destilát z vína. Na jeho výrobu sa používa špeciálna odroda hrozna Airén, ktorá sa pestuje v oblasti La Mancha, vo vnútrozemí Španielska, kde prebieha aj jedinečný kontinuálny proces destilácie.
Takto pripravený destilát je prevezený do oblasti Jerez, kde v sudoch z dubového dreva, ktoré slúžili na zrenie sherry, dozrieva do dokonalosti.
V spoločnosti González Byass je už od roku 1985 hlavným destilačným majstrom, ktorý na všetko dohliada, Luis Trillo. „Som veľmi rád, že rodina González mi dôveruje, že mi zverila do rúk svoje najväčšie bohatstvo. Snažím sa a robím všetko pre to, aby sme dodržali najvyšší možný štandard výroby nášho brandy. Je to moja veľká zodpovednosť voči rodine Gonzálezovcov, i voči verným spotrebiteľom,“ hovorí Trillo.

brandy soberano
Na zrenie sa využívajú dubové sudy, v ktorých predtým zrelo sherry z oblasti Jerez. Foto: Soberano

Tri druhy vínneho destilátu zo Španielska
Aby vinárstvo González Byass dodalo Soberanu jeho osobitú chuť a vôňu, musí dozrievať minimálne 5 rokov v sudoch z dreva duba amerického, v ktorých bolo pred tým uskladnené sherry. „Criaderas y solera je jedinečný spôsob dozrievania, vďaka ktorému získava Soberano svoju unikátnu farbu, jemnú vôňu a lahodnú chuť,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ pre východnú a severnú Európu Carlos González. Jeho základom je zmiešavanie nových ročníkov so staršími, čím sa zabezpečuje vyrovnanosť a stálosť senzorických vlastností.
„Okrem päťročného Soberana sa môžeme pochváliť aj dvomi ďalšími vynikajúcimi druhmi – Soberano Solera a Soberano 12,“ dopĺňa hlavný destilačný majster Trillo. Soberano Solera dozrieva v sudoch spomedzi všetkých druhov Soberana najkratšie – jeden rok. Vyznačuje sa tmavo jantárovou farbou so zlatými tónmi. Má živú vôňu so stopami po dreve a sušenom ovocí. Na záver vás poteší plná okrúhla chuť s vanilkovým dozvukom.

brandy soberano
Zrenie v sudoch sa postará o hnedú farbu, i drevité slivkové tóny. Foto: Soberano

Soberano 12 je v sudoch z duba amerického uskladnené dvanásť rokov, vďaka čomu v sebe zanecháva vôňu po dreve. Tá je sprevádzaná vôňou orieškov a karamelu s dozvukom medu. Pozornosti neunikne ani krásna mahagónová farba s odtieňom jantáru a medi. Ako si ho najlepšie vychutnať? Sofistikovanú chuť pravého brandy Soberano si konzumenti najlepšie vychutnajú, ak ho budú podávať pri izbovej teplote z brandy pohára na stopke. Vtedy najviac vyniknú jeho senzorické charakteristiky nadobudnuté pri dozrievaní v sudoch. Milovníci experimentov, ktorí radi skúšajú nové a netradičné veci, môžu pokojne skúsiť päťročné Soberano ako súčasť rôznych miešaných nápojov, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou letných koktailových párty.

One thought on “Brandy, pod ktorú sa podpísala kráľovská rodina

  • 3. júla 2016 at 8:58
    Permalink

    Ceny soberna z roku 1976

Pridaj komentár