Na jeden orosený Lambic do pivovaru Cantillon

Brusel sa právom označuje za jedno z najnudnejších miest sveta. Šedé chodníky, šedé administratívne budovy a nekonečne šedá zamračená obloha. Pivovar Cantillon preto v hlavnom meste Európy jednoznačne žiari. A to aj vďaka kombinácii vynikajúceho piva, pivného múzea a fungujúceho pivovaru, v ktorom sa môžete prechádzať.

Na rozdiel od všetkých ostatných pivovarov, ktoré som kedy navštívil, bol tento úplne iný. A to najmä preto, lebo ako pivovar vôbec nevyzerá. Aspoň teda v prvej chvíli. Budova sa totiž nachádza na úplne bežnej ulici, v úplne bežnom meste a len kúsok od centra. Keby sa na nej netýčil veľký nápis Brasserie Cantillon, tak si ju pomýlite s rodinným domom.

Kvasnice zo vzduchu
Pivovar tu na tomto mieste funguje už od roku 1900. Jeho majiteľ Jean Van Roy je už štvrtou generáciou rodiny, ktorá sa o Cantillon stará. “Každý sud naplnený lambickým pivom je jedinečný, nemôžeme totiž kontrolovať proces kvasenia, iba ho sledovať” vysvetľuje Van Roy. Zaujíma ma prečo tomu tak je a odpoveď je jednoduchá.
Lambické pivo pochádza práve z oblasti Bruselu z mestečka Lambeek. Špecifikom tohoto piva je, že kvasnice sa do neho dostávajú spontánne – zo vzduchu. A to je práve dôvod, prečo sa varí len od jesene do marca. Počas teplých mesiacov sú “vzdušné” kvasnice príliš divoké a do piva by dostali neželané chute. Prednedávnom o tomto pivovare písal dokonca aj denník SME a to v súvislosti s globálnym otepľovaním, ktoré Cantillonu kazí biznis – keďže sa skracuje doba počas roka, kedy sa pivo môže variť. Ja som mal to šťastie a Brusel som navštívil v polovici marca, kedy sa využívali posledné chladné týždne sezóny.

cantillon brusel kriek gueze lambic
Po prejdení pivovaru sa dostanete aj k vytúženej ochutnávke. Foto: Flickr.com

Lambic zreje roky
Vráťme sa ešte ku procesu “pridávania” kvasníc. Po dovarení sa celá várka vyleje do obrovskej vane – bazéniku. Ten sa nachádza na otvorenej povale domu. Pivo v tejto kadi vychladne na teplotu, kedy kvasnice zo vzduchu v ňom prežijú a teda sa môžu v ňom “zachytiť”. Koľko kvasníc a akých kvasníc sa dostalo do piva v tej chvíli nikto nevie. Pre Lambic je typická dlhá doba zrenia. Tá by nemala byť nižšia ako jeden rok. Zrenie prebieha v dubových alebo orechových sudoch, ktoré sú otvorené, inak by ich roztrhlo.

Fakty
VlastníkJean Van Roy
KrajinaBelgicko
Založené1900
Webwww.cantillon.be

Ak nie Lambic, tak Gueze
Zohnať a ochutnať pravý Lambic nie je až tak jednoduché. A to najmú kvoli jeho chuti. Tá je totiž trpká, kyslá a s minimom bubliniek. Preto sa neteší až tak veľkej obľube (azda okrem Belgicka, kde sa dajú zohnať rôzne variácie, mladšie aj staršie), avšak často sa medzi znalcami o tomto pive hovorí ako o “šľachtickom” a má punc výnimočnosti.
Bežnejším a aj dostupnejším je takzvané Gueze. Ide o trojročný Lambic, ktorý je smiešaný s mladším “súrodencom”. A práve ten sa postará o to, že pivo je sviežejšie a má viac bubliniek.
Častým javom je aj to, že Gueze je ovocné. Ale nepredstavte si pod tým žiadny radler alebo nebodaj sirup v pive. Oblasť Bruselu je typická višňovými sadmi a práve tieto tmavé višne, označované ako Kriek, sa dávajú do piva počas jeho ležania.
Treťou variantou piva Lambic, s ktorou sa môžete stretnúť, je Faro. Do hotového Lambicu sa pridá cukor. Ten na jednej strane zjemní kyslú chuť, na druhej strane rozbehne opäť kvasné procesy. Čím sa pivo nasýti.
Ak sa dostanete do Belgicka, tak neváhajte a ochutnajte čo sa dá. Ide o úplne iný zážitok, na aký sme zvyknutý.

cantillon brusel kriek gueze lambic
Pivovar Cantillon, len kúsok od centra hlavného mesta Európy. Foto: Flickr.com

Pivovar i múzeum
Ale aby sme sa vrátili späť do pivovaru Cantillon. Otvorený je počas celého roku, vždy keď prídete, tak sa môžete za poplatok poprechádzať v priestoroch, kde sa pivo skutočne varí. Ak ste už boli v inom pivovare, tak nebudete veriť tomu, že nekráčate múzeom, ale fungujúcim pivovarom. Tu sa totiž dbá na históriu a tradíciu. Pivo sa varí už viac než storočie úplne rovnakým procesom. A niektoré časti pivovaru naozaj vyzerajú tak, ako keby tam boli už od počiatku Cantillonu.

[Best_Wordpress_Gallery id=”2″ gal_title=”Cantillon Brasserie”]

Ročne navštívi Cantillon približne 14-tisíc ľudí. Práve vstupný poplatok (v ktorom je okrem prehliadky aj malá ochutnávka) pomáha pivovaru prežiť. Keď budete mať teda ešte nejakých pár eur vo vrecku, tak si odneste nafľaškovaný Kriek, Gueze a aj tričko.

Pivovary, ktoré sme vám už predstavili:

2 thoughts on “Na jeden orosený Lambic do pivovaru Cantillon

  • 23. marca 2016 at 18:45
    Permalink

    “Nuda b Bruseli?” :D

  • 23. marca 2016 at 20:58
    Permalink

    Uff, clanok je par dni prednastaveny, keďže autori su momentalne v Skandinavii. Ech, zle to vyzera..

Pridaj komentár