Čo prezradí rumová etiketa alebo ako si vybrať dobrý rum

Rum celosvetovo nemá štandardizovaný výrobný postup ako iné ušľachtilé nápoje, napríklad whisky. Snáď okrem jedinej výnimky – ostrova Martinik. Vďaka tomu ponúkajú nevídane širokú paletu chutí. Je však oveľa zložitejšie, sa v nej zorientovať. Poradí vám etiketa?

Kreatívni obchodníci vymysleli dobre znejúce nálepky, aby oddelili práve ten svoj rum od širokej konkurencie. Premium, Super Premium, Reserva, Special Reserva, Family Reserva. Názvy však sami o sebe nehovoria nič o veku rumu, spôsobe jeho destilácie, či blendovaní. Videl som už množstvo dobrých aj zlých rumov spadať pod nejakú z týchto kategórií bez akéhokoľvek iného odôvodnenia, snáď okrem ceny.

rum cruzan zacapa etiketa
Aký rum si vyberiete najbližšie, pomôže vám etiketa? Foto: Flickr.com/Dominic Lockyer

Ďalší chyták sa skrýva v označení výrobného postupu rumu. Keďže nejde o tuzemský nápoj, väčšina týchto slov je v španielčine, prípadne angličtine. A tak ľudia radi vytiahnu z peňaženky o euro naviac, ak na fľaške uvidia slovné spojenia ako „Sistema Solera“ či „Single Barrel“, „Cask“, alebo „Barrel Proof“. „Sistema Solera“ (špan. tradičný systém) pritom vlastne iba označuje spôsob miešania, kedy sa obsah sudov s najdozretejším rumom odoberie a vleje do iného sudu s mladším rumom, kde ďalej pokračuje proces starenia. Nie je to nič nezvyčajné, skôr naopak. Obsah sudov s rumom sa mieša, aby jedna konkrétna značka rumu chutila stále rovnako. Na etikete rumu stareného systémom Solera je potom udávaný vek najstaršieho rumu v zmesi. Napríklad Zacapa Centenario 23 Aňos je blendovaný medzi šiestimi a dvadsiatimi troma rokmi. Priemerný vek tohto rumu je však odhadovaný na desať rokov.
„Single Barrel“, „Cask“, a „Barrel Proof“ je rum, ktorý bol fľaškovaný s obsahom alkoholu, ktorý získal po dobu svojho zrenia. Rumy s týmto označením nie sú blendované a pochádzajú výlučne z jedného sudu.

Na čom teda záleží pri výbere?
Na tom, čo s rumom plánujete robiť. V zásade máte štyri možnosti:
– Chystáte sa usporiadať kokteilovú párty.
– Chcete popíjať alkohol, z ktorého vám na druhý deň nebude zle.
– Máte pred sebou príjemný večer a chcete si rum vychutnať, prípadne ponúknuť kamarátom.
– Chcete mať z rumu gurmánsky zážitok a dali ste za neho toľko, že kamarátov radšej ani neponúknete.

rum angostura degustacia etiketa
Zamyslite sa, na čo rum chcete a podľa toho si vyberte. Foto: Flickr.com/mattiaswinbladh

Rumy do kokteilov
V tomto prípade si chcete kúpiť svetlý rum, na etikete označovaný ako „Carta Blanco“. Údaj o jeho veku fľaška väčšinou neuvádza, rum z pravidla nie je starší ako štyri roky. Dobrým príkladom je u nás dostupný rum Bacardi, alebo Saint James.

Alkohol, z ktorého vám na druhý deň nebude zle
Pôjdete po zlatom rume, etiketa bude uvádzať “Carta Oro”, “Gold Label”, alebo “Amber Label”. Občas nájdete aj údaj o veku, ktorý sa pohybuje medzi piatimi a siedmymi rokmi. Rum začína mať slabú ale identifikovateľnú chuť, stále je však veľmi ostrý. Farbu si ale prepožičiava z karamelu, ktorý je do rumu pridávaný.

Rum na vychutnanie
Etiketa uvádza „Carta Negro“, „Dark rum“, alebo „Black Label“. Na fľaši rovnako nájdete údaj o veku, ktorý kolíše medzi desiatimi a pätnástimi rokmi. Je to presne tento druh, ktorí preslávili piráti, námorníci ho dostávali na prídel a používa sa aj na výrobu grogu. Kvôli farbe a jemnosti sa stále primiešava karamel. Cenovo u nás stále dostupný, najznámejšie značky sú Zacapa, Mount Gay, Diplomatico, alebo Appleton.

Skutočne gurmánsky rum
Tu už nastáva obrovský skok, jednak kvalitatívny, chuťový a žiaľ hlavne cenový. Všetky predošlé druhy boli vyrobené z melasy cukrovej trstiny a súborne ich môžeme označiť za takzvané „Industriel“. Rumy v najvyššej kategórii sa však vyrábajú destiláciou priamo čerstvej šťavy cukrovej trstiny a nesú označenie „Agricole“. Obvykle bývajú blendované a vek sudu dosahuje od dvadsať rokov vyššie. Etiketa nesie hrdý prívlastok „Aňejo“, teda opäť zo španielčiny – staré. Ak máte záujem o takýto kúsok, poobhliadnite sa po značkách Clement, Neisson alebo La Favorite.

rum cruzan degustacia etiketa
Ak si chcete robiť miešané nápoje, postačí vám aj biely rum. Foto: Flickr.com/Braden Kowitz

Ktorým rumom začiatočník nespraví chybu?
Ak sa chystáte vstúpiť do sveta tohto lahodného destilátu, treba začať značkami, ktorých chuť je trocha sladšia a oblejšia. Ako som totiž písal v úvode – chuťové spektrum rumov je veľmi široké. Ak siahnete len tak do neznáma, môže sa stať, že si vyberiete značku, ktorá bude chuťovo tak špecifická, že vás odradí hneď zo začiatku.
Kokteilové rumy rovno vynechajte, pretože ich hlavná úloha je dodať drive do miešaných nápojov, ale sami o sebe plnú chuť nemajú. Zlaté rumy by mohli byť fajn, pokiaľ máte práve pred výplatou, ale čakajte ostrý nástup a pri ich konzumácii budete stále cítiť viac závan alkoholu ako chuti. Gurmánske Aňejo rumy – na začiatok jednoznačne príliš drahé.

Sústreďte sa na tmavé rumy
Na etiketách budú mať vekom okolo dvanásť rokov. Ponúkam rebríček siedmych vybraných značiek bežne dostupných v slovenských obchodoch. Cenovo sú si všetky veľmi podobné, krásne vám však ukážu chuťovú rozmanitosť.

Sladké a veľmi jemné
Austrian Empire Navy Rum, Reserva
– Zatiaľ ten najsladší rum, ktorý som v danej kategórii ochutnal. Veľmi jemné telo zaoblené medom, slabá vanilka na záver.
Diplomatico, Reserva Exclusiva
– Zrejme najznámejší rum v našich končinách, rýchlo si získava popularitu v podnikoch. Opäť veľmi jemný, vyzdvihol by som krásnu vôňu a plnú, skoro až olejovú konzistenciu. Chuť je hlavne ovocná, záver trocha do dubu.
Dictador, Ultra Premium Reserve, 12 y.o.
– Opäť veľmi sladký rum, telom podobný Diplomaticu, zásadný rozdiel je však v silnej čokoládovej chuti.
Korenisté a veľmi jemné
El Dorado, 12 y.o.
– Kúpte si ho hlavne kvôli vôni, ktorá vám už hneď na začiatku dá vedieť, že rum bude príjemne korenistý. Stále veľmi jemné telo, takže dub, vanilka a korenie sa rozvinie až po miernom ohriatí v ústach.
Abuelo, 12 y.o.
– Zatiaľ čo stále spadá pod veľmi jemné rumy, je oveľa komplexnejší. Budete cítiť hlavne chuť po dubových sudoch a trocha horkej vanilke.
Ostrejšie a výrazné
Mount Gay, Black Barrel
– Vôňa jednoznačne korenistá, trocha spáleného dreva. V chuti prevláda dubová vanilka. Záver je dlhý, príjemne hrejivý.
Santero, 11 y.o.
– Fermentovaný nástup. Veľmi výrazný finiš po medi, úplne odlišný od prvého, silne aromatického dúšku.

Pridaj komentár