Corgoň to skúsi nezvyčajne: Slovenský ležiak s americkým chmeľom

Nitriansky pivovar príde túto jar s novinkou, ktorá je na Slovensku nevídaná. Corgoň predstaví ležiak, ktorý chmelili za studena americkým chmeľom. Do klasického piva tak vniesli svieže arómy, ktoré poznáme skôr pri vrchne kvasených pivách.

Z viacerých odrôd chmeľov, ktoré v pivovare Corgoň testovali, zostali v užšom výbere chmele Cascade a Chinook. Medzi dvoma ležiakmi, chmelenými týmito americkými chmeľmi, mali vybrať krčmári z Nitrianskeho kraja víťaza. Ležiak, ktorý príde čoskoro na výčapy, ponesie práve preto meno Krčmársky špeciál.

chmel homebrewing serial
Americkými chmeľmi chmelili za studena. Do piva preto vniesli najmä arómu. Foto: Pixabay.com

Použili metódu studeného chmelenia
“Krčmársky špeciál je pivo, ktoré zaujme plnším telom, a zároveň si zachováva charakteristiky piva Corgoň, najmä jeho typickú horkosť,” hovorí o ňom obchodný sládok Karol France. Chmeľ Aurora, ktorý používajú pri výrobe piva Corgoň, rozvoňali v špeciáli americkými chmeľmi. “Využitím metódy studeného chmelenia sa nám podarilo spestriť a ozvláštniť pivo preferované našimi zákazníkmi,” dodáva France.
Studené chmelenie sa od bežného odlišuje v tom, že chmeľ sa nepridáva do piva v procese chmeľovaru – teda pri vare mladiny. Chmeľ sa dáva až do vychladenej sladiny pri procese kvasenia. Robí sa to preto, lebo sa z neho do piva dostanú najmä vône a len minimum horkosti.

corgoň
Pivný špeciál vyberali krčmári z Nitrianskeho kraja. Foto: Heineken

Pivárov najlepšie poznajú krčmári
“Neobávame sa, že by originálny chuťový profil špeciálu odradil slovenských konzumentov,” domnieva sa Karol France.
Nápadu rozvoňať klasický slovenský ležiak americkými chmeľmi rozhodne nechýba odvaha. “Krčmári špeciálu veštia úspech, nakoľko ich hostia majú radi nové chute či vône, pokiaľ je zachovaná horkosť,” dodáva France.
Ako sa uchytí tento špeciál uvidíme čoskoro. Aj my sme zvedaví, či ovocné, korenisté a citrusové vône dokážu zlákať štamgastov zvyknutých na svoj ležiak z pivovaru alebo konzumentov, ktorí holdujú najmä remeselným pivám z malých pivovarov.

Chmeľ Cascade
Ide o najpopulárnejšiu odrodu chmeľu medzi domovaričmi na svete. Tí si ho cenia najmä pre kvetinový, korenistý a citrusový charakter s primeraným obsahom horkých alfa kyselín.Chmeľ Chinook
Má skoro dvakrát väčšiu horkosť ako Cascade a preto sa využíva nie len na pridanie aróm, ale aj horkosti. Do piva prináša citrusové a korenisté vône s náznakom ananásu.

 

Pridaj komentár