Ďalší minipivovar? Nie, sládkovia už došli

V Českej republike je v súčasnej dobe väčší dopyt po sládkoch, než ich reálne je na trhu práce. Situácia nie je o nič lepšia ani na Slovensku. Rušením stredných pivovarov zmizlo v posledných dvadsiatich rokoch nevídané množstvo pozícii pre toto remeslo a tým upadol aj záujem o vzdelanie. Kde kade sládok jednoducho chýba.

Dnes, aj keď niekto remeslo zvláda a rád by pracoval v pivovare alebo si vlastný založil, tak mu často chýba vzdelanie. A to je pre získanie živnosti kľúčové.
Mnoho malých výrobcov zlatého moku zháňa preto len podpis, ktorý dá sládok na papier a v pivovare sa už neukáže. Pivo potom varí niekto úplne iný.
V budúcnosti počet nových sládkov síce porastie. Ale keď sa pozrieme na tendenciu rastu počtu minipivovarov, tak je jasné, že ich nebude dosť. Napríklad z Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe podľa profesora Pavla Dostálka ročne vzíde okolo ôsmich absolventov magisterského stupňa, ktorí dokážu variť pivo. Jeden sládok môže byť garantom až pre štyri pivovary. “Nedokážem povedať, ako častá je to prax, ale je možné, že sa tak deje. Postupom času si myslím, že sa situácia bude riešiť inak, keď nabehnú noví absolventi,” uviedol profesor.

Viac si o situácii so sládkami a pivovarníctvom v Česku môžete prečítať na stránkach e15.cz v článku Boom minipivovarů pokračuje. Na trhu ale není dost sládků, říká profesor Dostálek.

Na fotografii profesor Pavel Dostál. Zdroj: http://zpravy.e15.cz/

Pridaj komentár