Do pražského kabaretu na barikové pivo

Pivovar U Medvídků v centre Prahy patrí medzi najznámejšie, ktoré táto metropola vie ponúknuť. Okrem skvelej kuchyne si doprajte aj barikové pivo, neodídete sklamaný.

Pivovar U Medvídků existoval na rovnakom mieste už v roku 1446. Založil ho Ján Medvídek, po ktorom nesie meno dodnes. Aké pivo a akej kvality sa tu čapovalo v predchádzajúcich storočiach ťažko povedať. Jasné je, že koncom devätnásteho storočia malý podnik nedokázal konkurovať nastupujúcim priemyselným pivovarom a z finančných dôvodov musel byť zatvorený.
Podobný osud stretol viacero menších prevádzok v Prahe. Majitelia preto založili Mešťanský pivovar v Holešovicích. Ale o ňom nie je tento článok.

oldgott x beer 33 U Medvídků
Kvasenie a zrenie piva Oldgott prebieha v dubových sudoch. Foto: U Medvídků

Na uvoľnenom mieste vznikol v dvadsiatom storočí populárny kabaret TINGL-TANGL. Priestory to boli nanajvýš vhodné, keďže išlo o jednu z najväčších pivníc v meste. Avšak doba nepriala podnikaniu a budovu zhabala v päťdesiatych rokoch komunistická vláda. A až po jej navrátení pôvodným majiteľom sa mohli na tomto mieste diať veci, ktoré ho zapísali na pivnú mapu sveta.

Je li libo barikové…
S označením barikové sa stretávajú najmú vinári. Ide o víno, ktoré zreje v dubovom sude (francúzskom alebo americkom) o objeme maximálne 225 litrov. Počas doby zrenia si víno vyťahá z dreva aromatické látky – podobne ako whisky.
A práve U Medvídků patrí barikové pivo medzi tamojšie špeciality.  Ide o nefiltrovaný, polotmavý ležiak, ktorý je kvasený a dokvasený v dubovom sude. Pivo Oldgott má slušných 5,2 percent alkoholu.
Kým Oldgott je príjemnou zaujímavosťou, tak pri návšteve tohoto pivovaru nesmiete vynechať X Beer 33. Názov síce znie ako vytiahnutý z chemického laboratória, ale to nevadí, keďže ide naozaj o lahôdku pre fajnšmekrov.

oldgott x beer 33 U Medvídků
Pomaly rovnako ako s whisky. Ak budete v Prahe, zájdite si na pivo. Foto: U Medvídků

Naozaj platí, poďme na jedno
“Raz mesačne varíme X Beer 33 – najsilnejší ležiak na svete podľa výšky stupňovitosti – extrakt pôvodnej mladiny 33,48 Plato,” hovoria majiteľia pivovaru. X Beer 33 sa vyrába tradičnou technológiou s použitím špeciálnych postupov v rôznych štádiách výroby piva. Na výrobu sa používa plzeňský a karamelový slad v maximálnom množstve, ktoré sú v pivovare ešte schopní rmutovať. “Ako dosahujeme vysokého extraktu pôvodnej mladiny zostane naším tajomstvom. Môžeme ale prezradiť, že 33 percentný objem cukrov v mladine je dosiahnutý iba z jačmenného sladu. Hlavné kvasenie prebieha v otvorených dubových kadiach počas 14 dní. Dokvasovania prebieha v dubových sudoch 14 týždňov a potom po pridaní špeciálneho kmeňa kvasníc prebieha druhotné kvasenie ďalších 14 týždňov,” hovoria majitelia. X Beer 33 je nezameniteľný ležiak, ktorý vyniká prírodnou sladovou chuťou s príjemným horkým dozvukom.

Pivovary, ktoré sme vám už predstavili:

Pridaj komentár