Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: II.Suroviny

Druhý diel seriálu, ktorý vás zasvätí do čara varenia piva. Prezradíme vám, aké suroviny potrebujete na homebrewing a kde ich môžete zohnať.

Ak sa rozhodnete variť pivo a máte vybavenie, o ktorom sme písali v predchádzajúcom diely, tak vám chýbajú už len suroviny. A deň voľna.

V zásade máte tri možnosti. Variť z mladinového alebo sladinového výťažku alebo zo základných surovín. Ak to s týmto hobby myslíte vážne, prvé dve možnosti nechajte plávať a a varte zo sladu, chmeľu a vody za použitia kvasníc.
Prvé dve možnosti sú jednoduchšie i menej pracne. Otázka je, či vás takéto “mikrovlnkové varenie” bude baviť a či je to naozaj hombrewing. Na druhej strane, aj keď sa vám môžu podariť chutné pivá, tak vám ich nezoberú na väčšinu súťaží. Avšak jedno využitie sladinových koncentrátov a skúseností pri varení s nimi by som videl.

Mladinové koncentráty
V zásade je to presne to, čo sa robí so 100 percentným džúsom z pomarančov. Niekde v Californii ich oberú, vylisujú a zbavia vody. Takýto “extrakt” privezú do fabriky na Slovensku, zriedia rovnakým množstvom vody a predávajú.
Mladinový koncentrát je taktiež uvarené pivo, zbavené vody. Vám ho stačí nariediť, pridať kvasnice, ktoré pivo vykvasia a potom ho môžete piť. Niektoré koncentráty si žiadajú ešte pridanie kvasných cukrov. Žiadna raketová veda, rozriediť, počkať a vypiť.

slad homebrewing serial
Našrotovaný slad vo vreci. Z tohoto bude pivo, toto je homebrewing. Foto: Borkoslav

Sladinové koncentráty
Oproti mladinovým koncentrátom s nimi musíte urobiť o jeden krok navyše a to je chmeľovar. Teda proces, kedy počas varu pridávate do sladiny chmeľ. Tento krok pri varení trvá bežne medzi hodinou až hodinou a pol – podľa toho, aké pivo varíte. Počas neho na viackrát pridávate jeden alebo viacero druhov chmeľa. Potom vám vznikne mladina, ktorú vychladíte a zakvasíte a po pár týždňoch pijete.
Prečo by sa človek babral so sladinovým koncentrátom, keď môže mať všetko jednoduchšie z mladiny? Ak to myslíte čo i len trochu vážne, tak proces chmelenia piva vám dá do budúcnosti veľmi veľa. Základným pravidlom je, že chmeľ, ktorý sa pridá na začiatku chmeľovaru a dlhšie vrie, odovzdá pivu viac horkosti, ten ktorý sa pridá neskôr, tak zas viac vôní. A práve pri chmelení stále tej istej sladiny dokážete v pive nájsť rozdiely, ktoré spraví iba chmeľ.
Keď sme začínali variť v Manufaktúrnom pivovare Borkoslav, tak nám Peter Hudák poradil, aby sme varili viackrát to isté pivo a experimentovali s chmeľom. Neposlúchli sme ho a dlho nám trvalo, kým sme zistili, aká je chmeľ zásadná surovina. A práve toto zistíte, keď viackrát povaríte konštantný produkt sladinového koncentrátu s rôznymi druhmi chmeľu i rôznym postupom chmelenia. Práve o tomto je homebrewing.

chmel homebrewing serial
Váženie granulované chmeľu počas chmeľovaru. Foto: Borkoslav

Základné suroviny
Ako sme už vyššie písali, ide o chmeľ, slad, vodu a kvasnice. Každá z týchto surovín má svoje variácie. Či už ide o tvrdú alebo mäkkú, kyslú alebo zásaditú vodu alebo o rôzne odrody chmeľa, iné kmene kvasníc alebo iné slady, ktoré vznikli inou prípravou alebo sa jedná o inú obilninu.
Znie to na začiatok komplikovane, ale nie je. Ak si vyberiete na internete nejaký recept, či už na anglických alebo slovenských weboch, tak náležité suroviny kúpite. Buď v pivovaroch alebo v e-shopoch. Ak sa rozhodnete variť napríklad pivo plzenského typu, čo je u nás najbežnejšie pivo, tak použijete plzenský svetlý slad, chmeľ žatecký poloraný červeňák, kvasnice Saflager s-23 a vodu z kohútika. Ak chcete navariť napríklad Porter, tak použijete viac tmavých sladov a aj iný chmeľ. Všetko závisí od receptu a od toho, čo máte radi vy. A to je to najpodstatnejšie pri varení piva zo základných surovín. Vy rozhodujete, či dáte o pol kila viac svetlého sladu, či pridáte aj trochu tmavého sladu alebo či využijete dve, tri či štyri rôzne odrody chmeľa, aby ste pivu dodali úplne inú dimenziu.
Zo začiatku vám presné recepty a postupy varenia piva dajú skvelý obraz o tom, čo máte robiť, neskôr začnete experimentovať vy. Koncentráty vás o túto diverzitu pripravia.

slad homebrewing serial
Detail našrotovaného sladu z pivovaru. Foto: Pixabay

Kde nakúpiť pre homebrewing
Možností je vždy viacero. A prvou z nich by mal byť malý pivovar vo vašom okolí. Nielenže sa dostanete k lacnému zdroju všetkých potrebných surovín, ale spoznáte aj niekoho, kto sa v tomto fachu pravdepodobne veľmi dobre vyzná a bude vedieť odpovedať na všetky vaše otázky. Slad vám v pivovare našrotujú, chmeľ navážia a kvasnice dajú čerstvé a nie sušené.
Druhou možnosťou je, obrátiť sa na jeden z mnohých e-shopov na Slovensku. My v Bratislave sme využívali najmä svojepivo.sk. Prvé suroviny sme ale mali zo Zámockého pivovaru. Dnes sa viac obraciame na trnavskú sladovňu a pivovar Sessler. Robia totiž každý týždeň rozvoz do mnoho bratislavských pivovarov a my nakupujeme u nich tiež. Nosia nám dokonca aj plastové fľaše, do ktorých pivo fľaškujeme.
Dodávateľ môže byť teda naozaj rôzny. Ak si neviete rady, tak poďte na Facebook a ozvite sa v tejto skupine.

Tento seriál má dať základný prehľad čitateľom, ktorý by radi začali variť pivo doma. Neašpiruje na žiadny kompletný návod alebo domovaričskú príručku. Ide o skúsenosti domovaričov, ktoré sme za niekoľko rokov nazbierali a aplikovali v praxi v našom Manufaktúrnom pivovare Borkoslav.
Seriál:
– Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: I.Vybavenie
– Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: II.Suroviny
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: III.Varenie
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: IV.Internet
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: V.Radia odborníci
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: VI.Videonávod

Pridaj komentár