Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: I.Vybavenie

Ak uvažujete nad varením piva v domácom prostredí a stále sa neviete odhodlať, tak práve pre vás je určený tento seriál. Prinesieme vám základne informácie o tom, čo všetko potrebujete, o základných technikách, vychytávkach a receptoch. Neváhajte a spoznajte krásny koníček – homebrewing.

V prvom diely seriálu by sme vám chceli priblížiť základné vybavenie, ktoré na domáce varenie budete potrebovať. Pri väčšine vybavenia sa dá improvizovať, kúpiť pod rukou, vyrobiť si alebo ísť do toho na plno a spraviť homebrewing najväčším hobby, či životnou vášňou.
V Manufaktúrnom pivovare Borkoslav sme napríklad varili prvú várku piva s vybavením, ktoré pred tým slúžilo na zaváranie a prípravu džemov. Neinvestovali sme do neho ani cent a všetko si zapožičali od babičky. Varili sme trochu na slepo, nebolo to ideálne, ale dá sa to.

homebrewing serial navod craft beer domace varenie piva
Kríglik domáceho, poctivého piva. Toto je homebrewing. Foto: Borkoslav

1. Regulovateľný zdroj tepla
Dnes je pre naše potreby, cca 50-litrové várky, ideálnym spôsobom ohrevu priemyselný plynový horák. Ak chcete variť menšie várky alebo si varenie len skúsiť, bohate postačí plynový sporák v kuchyni. Ten je vďaka rýchlej a jednoduchej regulácii tepla ideálnou voľbou. Ak máte doma sporák elektrický, dá sa variť aj s tým. Avšak teplota sa reguluje horšie a niektorí domovariči majú problém s privedením vareného piva do varu. My sme začali práve na takomto sporáku a pivo sa podarilo.

2. Varná nádoba
Ako sme spomínali vyššie, začali sme s cca 20 litrovým zaváracím hrncom od babičky. Takéto hrnce bežne kúpite v obchode za niekoľko eur. Odporúčame nerezový hrniec, ktorý je nenáročný na údržbu, dobre vodí teplo a je relatívne ľahký. Ideálne je, keď má hrubšie (alebo dvojité) dno, aby sa vám varené pivo nepripalovalo. Horšou, ale stále veľmi použiteľnou variantou je smaltový hrniec.
Či využijete hrnce, ktoré máte doma alebo si kúpite nové, je na vás. Novými minimálne potešíte ženu. Myslite na to, že ak sa chystáte variť pivá plzenského typu, tak budete potrebovať hrnce dva. Ten druhý s polovičným objemom ako ten prvý.

3. Scedzovačka
Pivo sa varí zo sladu – teda z vysladených zŕn (väčšinou jačmeňa). A tie potrebujete od tekutiny, v ktorej sa varili, oddeliť. Veľmi často sa využíva scedzovanie v plastových nádobách, kde si spravíte takzvané dvojité dno. V jednej plastovej nádobe spravíte napríklad vŕtačkou veľa dier (zväčša s priemerom 2 mm) – dno vyzerá ako sito. V druhej nádobe na spodku spravíte výpustný ventil.
Prvú nádobu vložíte do druhej. Pri scedzovaní pivo aj so sladom prelejete do hornej nádoby. Zrno si po chvíli sadne na vytvorené sito. Otvoríte ventil a tekutina sa tak sama prefiltruje cez zrná, a z ventilu vám pôjde číre budúce pivo.
Slad sa môže variť aj v rôznych pančuchách alebo vreciach na to určených. Takzvaná technika BIAB (Brew in a Bag) pochádza z Ameriky, u našich domovaričov som sa s ňou ešte veľmi nestretol.
Filtrovať sa dá pivo aj pomocou zariadenia Manifold, ktoré taktiež pochádza od amerických homebrewerov. Ide o častejší spôsob filtrácie avšak tiež pri výrobe Manifoldu treba byť aspoň trochu remeselne zdatný.
Je na vás, ktorú techniku si vyberiete.Všetky majú dobré výsledky.

homebrewing serial navod craft beer domace varenie piva
Tri druhy sladu. Ide sa variť Stout. Toto je homebrewing. Foto: Borkoslav

4. Zavárací teplomer
Jedna z najdôležitejších častí pivovaru. Pri varení musíte totiž dodržať relatívne presne vymedzené cukrotvorné teploty. Bez teplomeru sa vám to nepodarí a ak sa vám to nepodarí, tak kvasnice v pive nebudú mať čo jesť. Ak nebudú mať čo jesť, tak nebude v pive alkohol a ani bublinky. Rozsah teplomera musí byť medzi 40 až 78 stupňami.

5. Chladnička
Najmä ak sa chystáte variť pivá plzenského typu, tak sa bez chladničky nezaobídete. Ideálne je, ak máte chladničku len pre kvasenie piva a nepletú sa vám do nej potraviny. Pivo by malo ležať v chladničke aspoň štyri týždne a dvadsať litrov vo fľašiach zaberie relatívne veľký priestor, ktorý možno vaša pani manželka (alebo aj vy) využívala na skladovanie životne dôležitých potravín.
Skladovanie v pivniciach a po balkónoch v zime nie je najideálnejším riešením. Najmä vtedy, ak kolíše teplota. Ideálom je totiž teplota stála, ktorá sa nemení.
Ak sa chystáte variť najmä pivá vrchne kvasené (ALE, IPA, Stout a podobne), tak vám teoreticky postačí aj komora. Tieto pivá kvasia totiž pri približne 18-stich stupňoch (závisí od konkrétneho druhu kvasníc).

homebrewing serial navod craft beer domace varenie piva
Samostatná chladnička je na homebrewing najlepšia. Foto: Borkoslav

6. Kvasná nádoba
V internetových obchodoch sa predávajú rôzne plastové nádoby na kvasenie. Ich výhodou je to, že majú hermetické veko a kvasný úzaver, v ktorom vidíte, ako vám pivo kvasí. Nevýhodou je, že sú zbytočnosťou. My od začiatku kvasíme vo varných hrncoch a ako pivo kvasí, kontrolujeme refraktometrom (vysvetlíme nižšie).

7. Refraktometer alebo hustomer
Obe zariadenia slúžia na meranie hustoty piva, ktoré kvasíte. Meranie vám pomôže presne určiť čas, kedy pivo nafľaškovať. Ak tak urobíte oveľa skôr, pivo prehustíte a spravíte si “šampanské”, ak tak spravíte neskoro, tak pivo nebude mať žiadne bublinky. Refraktometer kúpite napríklad na ebayi za pár eur. Hustomer vo vinárskych potrebách.
Áno, dá sa variť aj bez týchto hračiek. Sú dva spôsoby. Prvý a menej presný je odhadnúť, kedy pivo fľaškovať (napríklad keď sa v kvasnej zátke prestanú robiť bublinky alebo keď fúknete do peny, ktorá vzniká pri kvasení a ta sa oddelí a znovu nespojí). Druhým spôsobom je, nechať pivo prekvasiť úplne a do fľiaš dodať napríklad trstinový cukor, ktorý budú kvasnice jesť vo fľašiach. My máme odskúšaných šesť gramov trstinového cukru na liter piva.
V každom prípade, spôsobov je viac, odporúčame, naučte sa robiť s refraktometrom.

8. Drobné vybavenie
Potrebovať budete určite varechu na miešanie a nejaký “krčah” na prelievanie. Niekedy sa zíde kvalitné sitko. Taktiež určite využijete kuchynskú váhu (schopnú vážiť po gramoch). Či už na váženie sladu, ktorý budete variť alebo na chmeľ. Využijete tiež nádoby na prenášanie piva, ktoré budete musieť niekoľkokrát prelievať.

homebrewing serial navod craft beer domace varenie piva
Ručný šrotovník. Ak je homebrewing vaše nové hobby, neinvestovali by sme ešte do neho. Foto: Borkoslav

9. Šrotovník
Úprimne, s týmto zariadením by sme odporúčali rozhodne počkať a na miesto neho poprosiť obchod/pivovar/sladovňu, kde slad beriete, aby vám ho našrotovali (šrotovanie je spracovani sladu, kedy sa jadro rozdrví, ale ideálne zostane ešte v šupke). Najlacnejšie šrotovníky stoja približne 50 eur a je to zbytočne vysoká investícia zo začiatku. Vyrábať si domáci šrotovník z nejakého mlynčeka neodporúčame. Šrotovanie bude pracné, bude dlho trvať a výsledok je neistý.

10. Chladenie
Pivo medzi 60 stupňami a kvasnou teplotou (približne 20 stupňov) je najnachýlnejšie na chytenie rôznych neduhov – neovládli ho totiž ešte kvasnice a teplota nezabije cudzie baktérie. Preto by mal byť proces chladenia čo najrýchlejší. Chladiť na balkóne alebo v byte je príliš pomalé. Drahším riešením je si vyrobiť alebo kúpiť prietokový varič. Lacnejším riešením, ktoré pri varení menších várok plne vyhovuje, je chladenie v ľadovej vode vo vani. Stačí jú obšas premiešať, rovnako ako pivo. Chladenie zrýchlite napríklad pridaním fliaš s ľadom, ktoré ste si dali deň pred varením vyrobiť.

Tento seriál má dať základný prehľad čitateľom, ktorý by radi začali variť pivo doma. Neašpiruje na žiadny kompletný návod alebo domovaričskú príručku. Ide o skúsenosti domovaričov, ktoré sme za niekoľko rokov nazbierali a aplikovali v praxi v našom Manufaktúrnom pivovare Borkoslav. Toto je homebrewing.
Seriál:
– Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: I.Vybavenie
– Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: II.Suroviny
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: III.Varenie
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: IV.Internet
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: V.Radia odborníci
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: VI.Videonávod

Pridaj komentár