Homebrewing, naučte sa variť pivo: V.Radia odborníci

Aké sú základné chyby, ktoré robia začiatočníci? Čoho by sme sa mali pri varení piva držať? Spýtali sme sa skúsených ľudí, ktorí homebrewing už nejaký ten čas robia. Niektorí si dokonca už otvorili vlastné pivovary alebo sú aj pojmom spájajúcim sa so skvelým pivom. Všetci však začínali doma.

Pýtali sme sa štyri otázky. Akú literatúru odporúčate ľuďom, ktorí začínajú variť pivo doma a čo by si určite mali prečítať? Aké internetové stránky môžu začiatočníkom najviac pomôcť a kde hľadať napríklad recepty? Čo sú základné chyby, ktorým by sa mali domovariči vystríhať? A aké máte odporúčanie pre začiatočníkov? Poďme sa teda pozrieť , čo by ste mali vedieť, ak sa chystáte na homebrewing.

homebrewingChladenie mladiny po chmeľovare. Foto: Flickr.com/zolakoma

Vladimír Kaznakov, zakladateľ kočovného pivovaru Unorthodox Brewing
Určite začať s knihou Joea Palmera How to Brew, ktora je cela na nete. Potom Ray Daniels Designing Great Beers a séria od Brewers association Yeast, Hops,Water a Malt (4 knihy, každá sa zaoberá jednou tématikou).

Dobra stránka s receptami je homebrewtalk.com, kde nájdete všetko a recepty sú rozdelené podľa štýlov.

Vyvarujte sa hlavne nákazám z nesprávneho sanitovania. Takže všetko sanitovať, čistiť a dávať pozor, aby pivo došlo čo najmenej do styku s vzduchom.

Odporúčania? Hlavne sa nebáť a experimentovať. O tom je homebrewing. Nebojte sa použiť netypické suroviny, ovocie, korenie a podobne. Urobte si základný recept a skúste čo vám tam najviac bude vyhovovať. To si v komerčnej produkcii niekedy nemôžeme dovoliť, lebo pokaziť 2 000 litrovú várku je určite drahšie ako 20 litrovú. Varte to, čo vám chutí a uvidíte, že sa nájde skupina ľudí, ktorým to bude chutiť tiež. Hlavne sa pri tom bavte a nestresujte sa, a dajte si k tomu pivo!!!

Tomáš Harman, prevádzkuje obchod pre homebrewerov Svojepivo.sk
Literatúry na túto tému veľa nie je. Hlavne teda v češtine a slovenčine. Momentálne je na trhu Pivní bible, ktorá je celkom dobrá, ale kniha ktorá by fungovala ako návod na varenie piva veľmi neexistuje. Píšem jednu, ale to jena dlhšie.

Nechcem sa chváliť, ale pre úplného začiatočníka na výrobu piva z koncentrátov nič lepšie ako moje inštruktážne video neexistuje. Pre pokročilých asi varimpivo.cz.

Základnou chybou podľa mňa je, keď začiatočníci začnú variť hneď najkomplikovanejší typ piva, teda pivo plzenského typu a to najkomplikovanejšou metódou – na 2 rmuty. Potom sa čudujú že im to nevyšlo. A ani nevedia prečo, lebo chýb urobili veľa. Ja vždy odporúčam ísť postupne:
1) Z mladinového koncentrátu. Tu sa naučí ako pivo vykvasiť a skladovať. Ak nie je dobré, relatívne ľahko sa nájde chyba.
2) Zo sladinového koncentrátu. To už pridávate chmeľovar a pokračuje tým, čo ste robili doteraz.
3) Infúzne varenie vrchne kvaseného piva. Najjednoduchšia metóda výroby piva.
4) A teraz už vie človek základy a môže vymýšľať napríklad so spodným kvasením, alebo s dekokciou.

homebrewing
Homebrewing je najmä hobby a má vás baviť. Nerobte ho pre nič iné. Foto: Flickr.com/Daniel Lobo

Matej Kohár z rodinného pivovaru Kohavar
S literatúrou v českom a slovenskom jazyku to je bieda, ale odporučiť viem dve anglické knihy: How to Brew od Joea Palmera, a Designing Great Beers od Raya Danielsa. How to Brew sú skôr technické základné veci, Designing Great Beers je viac o formulácii receptov a pivných štýloch.

Dobrý resource sú aj popisy štýlov od amerického Beer Judge Certification Programu.

Ďalej, čo sa týka receptov, veľmi užitočné bezplatné webové kalkulačky sa dajú nájsť na Brewers Friend.

Čo sa týka rád začiatočníkom, asi najdôležitejšia je, aby dbali na čistotu, a nerobili si zbytočné nervy, lebo ide predovšetkým o zábavu.

Pavel Dolenský, domovarič, ktorý pomáha pri projekte Homebrewmap.com
Pro začínajícího domovarníka bych doporučil seriál na stránke Pivní recenze. Zde se dozví vše potřebné o vaření. Také bych se nebál začínat na koncentrátech či výtažcích. Homebrewer při jejich přípravě nepotřebuje tolik vybavení a alespoň se s tím seznámí.

Internetových stránek zabývajících se touto tématikou je mnoho. V budoucnu je vhodné se podívat za hranice českého či slovenského jazyka a navštívit nějaké cizojazyčné weby. Například Hombrewers association.

Vaření piva je složeno z mnoha kroků, kde každý krok ovlivňuje ty následující. Chybám se homebrewer zpočátku nevyhne a je vhodné si z nich něco odnést a poučit se z nich. Základní chybou je ale nedostatek trpělivosti.

Nebojte se vařit a rozhodně neházet flintu do žita, když se nějaká várka nepovede dle vašich představ.

homebrewing chmel
Granulovaný chmeľ je korením piva. Pre homebrewing ideálna forma. Foto: Flickr.com/Daniel Lobo

Martin Breza Grádyš, domovarič, ktorý je autorom projektu Homebrewmap.com
Seriál na pivních recenzích považuji za jeden z nejlepších informačních zdrojů pro úplné začátečníky, který obsahuje dokonale vyladěný poměr mezi množstvím poskytovaných informací a jejich praktickou použitelností. Lidsky řečeno – nezahltí vás stovkami stránek textu, přičemž ale podle nich svá první piva uvařit pohodlně dokážete. Sám jsem si ten seriál přečetl mnohokrát ještě před tím, než jsem „uvařil“ svůj první koncentrát a stejně se musím přiznat, že jsem 70 procent informací a postupů úplně nepochopil. Pochopení přišlo až s praxí. A proto bych osobně doporučil (i když jsem přesvědčen, že mnoho domovarníků se mnou souhlasit nebude) začít s koncentrátem. Tím si nacvičíte kvašení a lahvování. Poté přejděte na výtažky, čímž do svého repertoáru pivovarnických dovedností přidáte chmelovar. No a odtud už je pak jen krůček k vaření ze surovin.

Spousta informací se dá dohledat na fóru varimpivo.cz (nebo ve Facebookové skupině Domácí pivo – Homebrewing). Je však nutno počítat s tím, že diskusní skupiny neobsahují komplexní informace a vyčerpávající návody. Nováčci se zde také neustále ptají na ty samé věci (ve fórech už nesčetněkrát zodpovězené), čímž zkušenější domovarníky přivádí do varu a ti pak mohou reagovat podrážděně. Angličtinou vládnoucím domovarníkům bych doporučil stránky Beer Smith. Je zde nejen spousta receptů, ale i blog, kde je možné narazit na hodně zajímavé informace.

Pokud chcete začít vařit pivo s nadějí, že ušetřite, ani nezačínejte. Nespěchejte. Používejte čerstvé suroviny. Nekontrolujte spilku pětkrát za hodinu. Nemá to cenu, kvasnicím tím stejně nepomůžete. Spíš naopak. Dělejte si poznámky. Nejen o vaření, ale i o průběhu kvašení a výsledné chuti. Z počátku vám to asi připadne zbytečné, ale časem se z nich stane hotová studnice moudrosti a poučení. I když to tak často nevypadá, málokteré pivo je tak špatné, aby mu čas nedokázal pomoci. Po čase (až získáte pocit, že vaříte nejlepší pivo na světě) přihlašte svoje pivo na nějakou domovarnickou soutěž. Když překousnete prvotní obrovské zklamání a ponížení, zamyslete se nad hodnocením a uvidíte, že vás to ve vašem vaření posune dál. A hlavně – neberte to příliš vážně. Vaření piva by mělo být krásným koníčkem a povznášejícím tvůrčím procesem.

Peter Hudák, ktorý zakladá Rodinný mikropivovar Hudák
Najlepšia literatúra je How to Brew od Joea Palmera, ktorá je zadarmo dostupná na stránke How to Brew.

Odporúčanie mám jediné, pokúsiť sa o konzistenciu vo varení jedného piva.

Jakub Brontvai z pivovaru Brontvai
Pivo a celkovo výroba piva je veľmi zložitý proces, preto aby sa človek naučil tento proces zvládnuť je potrebné buď vyštudovať vysokú školu alebo druhou možnosťou je niekoľko ročná prax za dohľadu človeka, ktorý má s varením piva skúsenosti, prípadne certifikát – to je náš prípad. Na varenie piva v pivovare Brontvai dohliada človek, ktorý sa pivu venoval celý svoj život a bol úspešným riaditeľom niekoľkých pivovarov.

Internetové stránky s receptami pív je možné svojpomocne nájsť, my recepty na internete nevyhľadávame. Každý recept piva Brontvai je originál a zostavovaný na mieru pod dohľadom odborníka a podľa niekoľkých kritérií, ako napríklad zloženie vody a tak aby spĺňal receptúru sladov a chmeľov jednotlivých pivných štýlov.

Aj keď existuje presný návod a postup varenia piva, nemusí to vždy dopadnúť úspešne, pretože výroba piva je veľmi zložitý proces a netreba ho podceňovať.

Prax je neodmysliteľnou a najdôležitejšou časťou pri učení sa variť pivo. Ideálne pod dohľadom odborníka.

Tento seriál má dať základný prehľad čitateľom, ktorý by radi začali variť pivo doma. Neašpiruje na žiadny kompletný návod alebo domovaričskú príručku. Ide o skúsenosti domovaričov, ktoré sme za niekoľko rokov nazbierali a aplikovali v praxi v našom Manufaktúrnom pivovare Borkoslav.
Seriál:
– Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: I.Vybavenie
– Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: II.Suroviny
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: III.Varenie
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: IV.Internet
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: V.Radia odborníci
Homebrewing, naučte sa variť pivo doma: VI.Videonávod

Pridaj komentár