Írska káva, pravý prebúdzač poriadnych chlapov

Poznáte to, druhý, tretí deň na chate, večer ste unavený a nechce sa vám baviť s priateľmi. Írska káva je riešenie. Tento famózny nápoj sme pili veľakrát na Slovensku, avšak Íri nás ho naučili robiť podľa seba.

Pozrime sa najprv na ingrediencie, z ktorých írska káva je:
– aspoň 0,5 dc írskej whiskey (Tullamore, Jameson, Bushmill…)
– bohatá, výrazná, čierna káva
– med na zvýraznenie sladového jačmeňa
– vyšľahané mlieko, ideálnejšia je ale vyšľahaná smotana na varenie, ktorá jemne zvýrazní finish whiskey dozretej v dubových sudoch
– niektorí Íri pridávajú ešte škoricu, aby jemne okorenili celý nápoj a taktiež jemne nastrúhanú pomarančovú kôru

Postup:
Najprv do vyššieho kávového pohára vložte kovovú lyžičku a potom do neho nalejte zovretú vodu. Pripravte si kávu, najlepšie z čerstvo pomletých zŕn, vo French Press alebo v Kotogu. Ak máte doma kávovar, neváhajte ho použiť. Keď máte kávu pripravenú vylejte z pohára horúcu vodu, dajte do neho med a kávu. Miešajte, pokým sa med v káve nerozpustí. Pridajte whiskey. A potom do pohára nalejte vyšľahané mlieko, avšak lejte ho na čajovú lyžičku, ktorá je jemne ponorená v káve. Vyšľahané mlieko tak zostane na hladine a nezmieša sa s kávou. Napokon môžete nápoj posypať škoricou, či pomarančovou kôrou.

Pridaj komentár