Írska whiskey takmer zanikla, tu je jej útočisko

Domovom všetkých whiskey na svete je Írsko a Škótsko. A práve tá írska, bola kedysi najpredávanejším destilátom na svete. Pár historických udalostí všetko zmenilo a Íri svoj biznis skoro zavreli. Pozrite sa, kde sa írska whiskey stále páli a na aké značky sa môžeme tešiť.

O dôvodoch, prečo niekdajší najpredávanejší destilát na svete takmer skončil, sme písali v článku Whiskey, ktorú zničil Hollywood. Dnes je v Írsku len 12 páleníc, no nie všetky majú už dozretý produkt. Pozrite sa s nami na podrobnú mapu destilérok v Írsku. Po kliknutí na ne sa dočítate vždy krátky príbeh o jednotlivých páleniciach. Toto je írska whiskey.

Írska whiskey
Vo väčšine prípadov je destilovaná trikrát. Azda jedinou výnimkou je dvojitá destilácia v pálenici Cooley, ktorá whiskey destiluje len dva razy. Íri využívajú destiláciu ako vo veľkých destilačných nádobách (takzvaný pot still) , ale aj stĺpcovú/kolónovú destiláciu (column still). Pôvodne bola írska whisky vyrábaná iba destilovaním sladu. Pred 150 rokmi sa však kvôli vysokým daniam začal do sladu primiešavať surový jačmeň. Výsledkom tohto miešania sladu vznikol špecifický spôsob nazývaný pot-still whiskey, ktorý je značený aj na etiketách.

Írsku whiskey definuje pomerne jednoduchý zákon z roku 1980
– Írska musí byť vypálená a odležaná na ostrove Írsko. To znamená v Írskej republike alebo v Severnom Írsku.
– Destilovať sa môže len mladé pivo, získané z obilných zŕn varením a následnou fermentáciou. Po destilácii musí byť maximálny objem alkoholu vo výške do 94,8 percenta celkového objemu.
– Vydestilovaný produkt musí zrieť v drevených sudoch s maximálnym objemom sedemsto litrov aspoň tri roky.
– Výsledný produkt, pokiaľ je miešaný z dvoch alebo viacerých rôznych druhov destilovanej a vyzrejte whiskey, musí niesť označenie „blended“, teda miešaný

Pridaj komentár