Čo to je japonská whisky prezradí niekdajší master blender Yamazaki

Japonská whisky žne úspechy od začiatku tohoto tisícročia, dovtedy tamojšia produkcia bola výhradne pre domáci trh. Všetko sa zmenilo prvými výraznými úspechmi, ktoré vytvorili dopyt vo svete.

Prečo je dnes pálenica Yamazaki tak výnimočná, sa snažil vysvetliť Makoto Sumita, ktorý pracuje v destilérke už viac ako tridsať rokov a to dokonca chvíľami aj ako master blender. Ako expert ovláda všetky kroky výroby whisky a preto je najpovolanejší povedať, čím si ich produkt vyslúžil takéhoto uznania. Toto je japonská whisky.

Japonci produkujú whisky už od roku 1924, avšak cudzinci ju doteraz skoro vôbec nepoznali. Kedy sa začali ne-Japonci zaujímať o vašu whisky?
Pred rokom 2003 len pár ľudí vedelo, že aj my v Japonsku varíme whisky. Našťastie sa to už všetko zmenilo a máme fanúšikov po celom svete. Naším prvým ocenením bola zlatá medaila na International Spirits Challenge za 12 Year Old Single Malt Yamazaki v roku 2003 a potom opäť v roku 2010. V tej dobe začali ochutnávať našu whisky aj cudzinci. Dnes nás v liehovare navštívi ročne 130 000 ľudí.

Výsledok vašej práce vidíte až po dlhých rokoch, keďže whisky musí zrieť v sudoch. Teda aj tieto úspechy došli po rokoch čakania. Čo robíte, aby dobehli toto niekoľko ročné manko?
Pred nedávnom sme kúpili  a uviedli do výrobného procesu ďalšie destilačné kotle. A taktiež pracujeme na sto percent našej kapacity.

masataka taketsuru nikka whisky yoichi
Japonská whisky existuje vďaka tomuto mužovi -Masataka Taketsuru. Foto: Nikka

Škótsky miešači (blenders) whisky sú známi tým, že kombinujú rôzne whisky z celej krajiny, aby namiešali najrôznejšie chute. Avšak vy v spoločnosti Suntory (pod ktorú spadá pálenica Yamazaki) pracujete iba s produktom dvoch páleníc (druhá sa volá Hakeshu a nachádza sa na západ od Tokia). Ako sa vám darí vytvárať rozličné chute?
Vo väčšine liehovarov v Škótsku, ale aj u nás v Japonsku, sú destilačné nádoby tvarované úplne rovnako. Avšak u nás v Suntory sú všetky destilačné kotle tvarované inak. Máme síce iba dva liehovary, ale vieme pripraviť veľa rozličných chutí whisky práve preto, lebo máme odlišné destilačné nádoby a veľa odlišných sudov, v ktorých whisky zreje. Viac ako 90 percent whisky zreje v sudoch z bieleho amerického dubu, avšak využívame aj sudy z z japonského mizunara dubu a sudy po sherry.

Myslíte si, že Single Malt whisky je vždy výstavnou whisky liehovaru?
Mám rád Single Malt whisky a aj whisky z nesladovaných zŕn. Keď ju pripravíte z nesladovaných zŕn, tak je sladšia a používa sa viac do miešaných whisky. Je preto vhodnejšia pre začiatočníkov v našom svete.
Kým miešané whisky sú viac vybalancované a delikátnejšie, tak Single Malt bývajú silnejšie, výraznejšie a často s dymovou charakteristikou.

Je vždy staršia whisky lepšia?
Niektorí ľudia veria, že staršia musí byť zákonitejšie lepšia. Avšak nie je to vždy pravda. Závisí to na sude. Niektoré whisky sa vekom rapídne zlepšujú, iné naopak.

Rozhovor sa prvýkrát objavil na portáli cntraveler.com.

Pridaj komentár