Japonská whisky uchvacuje celý svet, tu je dôvod

Dlhé roky by nikto nepovedal, že japonská whisky porazí tú škótsku, od ktorej všetko “odkukala”. Prečo je tomu tak, vysvetlí jeden z expertov pálenice Yamazaki.

Shinjiro Torii otvoril prvú destilérku whisky v Japonsku v roku 1923 v oblasti Yamazaki medzi mestami Kyoto a Osaka. Stalo sa tak v čase, kedy väčšina Japoncov pila nanajvýš sake. Torii, ako vizionársky obchodník transformoval svoj malý biznis – predaj importovaných vín do jednej z najúspešnejších páleníc všetkých čias. Dnes jeho firma nesie meno Suntory.
Takmer pred celým storočím, keď sa pustil do budovania destilérky, tak ani len nemohol tušiť, že sa mu podarí dosiahnuť kvality, akú majú pálenice v Škótsku. Avšak minulý rok, Jim Murray (rešpektovaný kritik whisky, autor kníh Whisky bible) povedal, že Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 je najlepšou whisky na svete a to najmä vďaka jej ovocným tónom, delikátnej sladkosti a má vraj v sebe “neopísateľnú geniálnosť”. Liehovar má v tejto chvíli k dispozícii 800 000 sudov, čo však rozhodne nie je dosť na to, aby uspokojil celosvetový trh.
Ak si chcete prečítať, ako japonská whisky vznikla a “prišla” zo Škótska do Ázie, tak vám odporúčame článok Ako Japonec ukradol Škótom najlepšiu whisky na svete.

japonská whisky yamazaki
Knižnica, ktorú by chcel mať doma každý. Foto: Flickr.com/Mikael Leppä

Yamazaki nie je náhoda
Destilérka Yamazaki, ktorá spadá pod koncern Suntory, vyrástla na zelených kopcoch posiatych bambusmi. Zaujímavosťou je, že neďaleko pálenice sa nachádza čajová miestnosť vybudovaná majstrom varenia Sen no Rikyu v 16. storočí. Ide o majstra, ktorý perfektne ovládal tradičný čajový rituál. A prečo píšeme o čaji? Na ten rovnako ako na whisky potrebujete perfektnú vodu. Torii z rovnakého dôvodu postavil svoju pálenicu v rovnakej oblasti.

Prečo sú Japonci najlepší
Japonská whisky žne úspechy od začiatku tohoto tisícročia, dovtedy tamojšia produkcia bola výhradne pre japonský trh. Všetko sa zmenilo až prvými výraznými úspechmi, ktoré vytvorili dopyt vo svete. Prečo je dnes pálenica Yamazaki tak výnimočná, sa snažil vysvetliť Makoto Sumita, ktorý pracuje v destilérke už viac ako tridsať rokov a to dokonca chvíľami aj ako master blender. Ako expert ovláda všetky kroky výroby whisky a preto je najpovolanejší povedať, čím si ich produkt vyslúžil takéhoto uznania.

japonská whisky
Tekuté zlato v japonských fľašiach. Foto: Flickr.com/jit bag

Shinjiro Torii vstupoval na neprebádané teritórium, keď otváral pálenicu whisky v Japonsku. Prečo sa rozhodol práve pre oblasť Yamazaki? “Z Kyota sem tečie veľa riek, ktoré sú nepostrádateľné pre výrobu japonskej whisky. K dispozícii máme skvelé vodné zásoby a v okolí je viacero ďalších prameňov,” vysvetľuje Sumita. Okrem toho je v tejto oblasti vraj veľmi vysoká vlhkosť vzduchu. “Tá je dôležitá pre whisky, ktorá v sudoch zrie dlhé roky. Tečú tadiaľto tri rieky (Katsua, Uji a Kizu). Dávajú tejto oblasti dostatok vlhkého vzduchu, ktorý naozaj najviac pasuje zreniu whisky. Taktiež tu skoro vôbec nesneží, teda vzduch nevyschne ani v zime,” dodal.

Časť textu sa prvýkrát objavila na portáli cntraveler.com.

Pridaj komentár