Karibik, domov najlepších rumov. Spoznajte ich

Cukrovú trstinu doviezli do Európy, konkrétne do Španielska, moslimi z Ázie. Dlhé stáročia pomalý pochod trstiny svetom urýchlil Kolumbus, ktorý ju na svojej druhej ceste doviezol na ostrovy pod hlavičkou Karibik. Vďaka tomu vznikol rum.

Zanedlho vyrástli na každom ostrove desiatky cukrovarov a vznikla otázka, ako ďalej zužitkovať odpadový produkt – melasu. Keďže umenie destilácie nebolo ničím novým, čoskoro sa u kdejakého cukrovaru objavil aspoň jeden destilačný prístroj. A podnikaví plantážnici zarábali dvakrát. Tak začal príbeh pod hlavičkou Karibik. Dnes sa rum vyrába všade, kde sa pestuje cukrová trstina, aj keď treba podotknúť, že aj rumové veľmoci ako Jamajka či St. Croix dovážajú melasu z Brazílie, Guyany či Dominikánskej republiky.

Karibský príbeh
Karibským ostrovom patrí zaslúžene prvé miesto. Kuba, pre ktorú bol vďaka zákazu vývozu na americký trh spásou podpis zmluvy s francúzskym alkoholovým impériom, ponúka svetu širokú paletu rumov, aj keď u nás je stále najznámejšou kubánsku značkou Havana Club. Práve Kubánci nedávno ponúkli jeden z najdrahších rumov sveta, Máximo Extra Añejo (pre zaujímavosť, pollitrová fľaša stála približne 1 650 €).
Ďalším z karibských kráľov je Jamajka, odkiaľ okrem známeho kapitána Morgana pochádza najmä Appleton Estate. Plný rad rumov, od sedemročných až po luxusné 21-ročné s modrou etiketou, patria do zbierky každého milovníka rumov. Vlani na jeseň bola na londýnskom RumFeste vystavená jedna z iba štyroch zostávajúcich fliaš rumu z jamajskej destilérky Wray and Nephew. Najstarší rum obsiahnutý v zmesi pochádza z roku 1915. Cena tejto fľaše je odhadovaná na 26 000 libier.

rum karibik
Rum a Karibik. To je synonymum. Foro: Flickr.com/Tim Sackton

Rozľahlá Dominikánska republika sa vedľa priemerného rumu Brugal stará skôr o vývoz melasy, zato oveľa menšie a chudobnejšie Haiti dominuje vynikajúcim rumom Barbancourt, ktorý sa v Plain du Cul-de-Sac destiluje francúzskym spôsobom už od roku 1862. Vyrába sa priamo zo šťavy cukrovej trstiny, nie z melasy, a za tajomstvom výbornej chuti stojí aj zrenie vo francúzskych dubových sudoch.

Gigantom z pohľadu produkcie, nie však chuti, je bez debát Portoriko. Od doby, kedy Bacardi v snahe uniknúť jednodolárovej dani presunul výrobu, je táto značka najpredávanejším rumom na celom svete. Americký trh dostáva výhradne Bacardi z veľkej destilovne v Catano, zvyšok sveta je zásobovaný kvalitnejšími výrobkami sesterských destilérky. Samotní ostrovania sa tomuto rumu napospol vyhýbajú a pijú podstatne lepšie rum značky Don Q.

Autor článku Robert Resmer pracuje ako rumový a cigarový ambasádor v The Cuba Libre Rum & Cigar House

Zaujímavý je rum Cruzan z ostrova St. Croix, kde sa sofistikovaná destilácie sústredila na ultraľahké rumy z dovážanej melasy. Destilovňa predáva len tri základné typy – dvojročný, päťročný a single barrel. Fľaškovaniu starších rumov sa úmyselne vyhýba. Pre udržanie vlastnej chuti sa staršie rumy pridávajú do každej zmesi, takže napríklad päťročný rum obsahuje značný podiel rumu dvanásťročného. Keďže ostrov patrí medzi Americké panenské ostrovy, neprekvapí, že väčšina produkcie smeruje na americký trh.

rum karibik
Angostura z Trinidadu a Tobaga – vraj čím staršia, tým horšia. Foto: Flickr.com: Drew Stephens

Rum sa páli aj na ďalších karibských ostrovoch, len na troch ale dosahujú vynikajúce úrovne. Úplnou špičkou je Martinik, jeden z mála regiónov, kde sa pri príprave rumu stále využíva cukrová trstina ako výhradná surovina. Tunajšie rumy sú väčšinou expertov označované za najlepšie na svete. Vďaka svojej kvalite si tiež všetky destilovne, a je ich na ostrove celkom jedenásť, vydobyli právo na označenie Appellation d’origine contrôlée. To na jednej strane prináša vládny dohľad a výrobné kvóty, na druhej strane ale majú všetky miestne rumy obdobnú chuť a stabilnú akosť. Európania si ale musia dať pozor na to, že nadbytočná produkcia je posielaná loďou k fľaškovaniu do Francúzska. Skutočný fajnšmeker si radšej zaletí na Martiniku; koniec koncov miestne ročníkové rumy, často s obsahom alkoholu okolo 49%, za tú cestu rozhodne stoja.

Prečítajte si rozhovor s rumovým a cigarovým ambasádorom Robertom Resmerom.

Podobne kvalitné rumy nájdete aj na sesterskom ostrove Guadeloupe. Aj keď sú ostrovy geologicky a teplotne prakticky identické, sú tunajšie rumy predsa len o stupienok menej hodnotné ako tie z Martiniku. Snáď pre ich kratšie starnutie. Pokiaľ však zoženiete rum z vedľajšieho ostrovčeka Marie Galante, napríklad značku Père Labat, zistíte, že destilovne pracujú rovnako ako v 19. storočí a dokážu vyprodukovať rum skutočne dokonalý. A to aj napriek iba jeho šesťročnej starobe.

rum karibik
Zakopávali piráti plávajúci cez Karibik rum kdekade? Foto: Flickr.com/jenny downing

Malinký ostrov Trinidad vyrába v meste Port de Spain rumy Angostura, pri ktorých platí divné pravidlo, že čím je rum starší (a drahší), tým je horší. Osemročná Angostura 1919 a Angostura 1824 sú totiž natoľko aromatické, že máte pocit, ako keď upíjame manželkinu voňavku. Destilovňa očividne tlačí na pílu viac ako je nutné. Z karibskej oblasti stojí za zmienku ešte rum Pusser z Britských panenských ostrovov. Jeho výroba je proti priemyselnej sofistikácie Cruzan primitívna, ku dlhej fermentácii trstiny sa používajú výhradne divoké kvasinky. Pusser snáď najviac pripomína staré rumy britského námorníctva. A niet divu, táto destilovňa zásobovala kráľovské loďstvo po stáročia.

V ďalšom pokračovaní sa dozviete o rumoch zo stredu a juhu Ameriky a samozrejme aj zo zvyšku sveta.

Robert Resmer

Robert Resmer pôsobí ako rumový a cigarový ambasádor v The Cuba Libre Rum & Cigar House.

Pridaj komentár