Spirit and Beer » Priemyselné pivo » Krušovice prinášaju do pubov za studena chmelený ležiak
chmeľ krušovice

Krušovice prinášaju do pubov za studena chmelený ležiak

Kráľovský pivovar Krušovice predstavuje medzi veľkými pivovarmi unikátnu novinku. Ako vôbec prvý pivovar v Českej a Slovenskej republike začal využívať technológiu studeného chmelenia v priemyselnej, veľkoobjemovej výrobe.

Vďaka zavedeniu tohto technologického procesu môžu Krušovice konzumentom predstaviť ďalší z radu pivných špeciálov. Tentoraz je to “Ležiak za studena chmelený”. Takto pripravené pivo vyniká bohatšou a výraznejšou arómou ušľachtilého žateckého chmeľu. Nový pivný špeciál s výraznejšou chmeľovou vôňou a s príjemnou, vyváženou chuťou od značky Krušovice je dostupný od polovice februára vo vybraných puboch na celom Slovensku v limitovanej edícii do vypredania zásob.

krusovice
Krušovice, či už svetlé alebo tmavé, patria medzi najpopulárnejšie pivá na Slovensku. Foto: Flickr.com/Bernt Rostad

Najprv do Indie, teraz na Slovensko
Studené chmelenie je medzi pivovarníkmi známe približne dve storočia. V počiatkoch pomáhalo udržať pivo dlhšie čerstvé, počas jeho plavieb z Veľkej Británie do kolónií tamojším vojakom. Okrem lepších konzervačných vlastností sa týmto spôsobom z chmeľu do piva dostáva oveľa viac vôní. V spojení s jedným z najlepších chmeľov vôbec, s typicky českým Žateckým poloraným červeňákom, tak vzniká skutočná lahôdka hodná kráľov. “Našu unikátnu technológiu studeného chmelenia sme vyvíjali takmer dva roky tak, aby sme dosiahli za použitia jednoduchého technického riešenia optimálne chmeľové vône. Myslíme si, že sa nám to podarilo. Veríme, že za studena chmelený ležiak z Krušovíc si obľúbia aj naši zákazníci,” povedal krušovický sládok Michal Havrda.

Iné chute a vône
Chmeľ sa pridáva do piva väčšinou počas takzvaného „chmeľovaru“ a to na viackrát. Čím dlhšie chmeľ v pive vrie, tým mu pridá viac horkosti. Naopak, čím neskôr do „chmeľovaru“ chmeľ pridáme, tým zostane viac arómy. Proces studeného chmelenia nastáva, až keď je celé pivo uvarené a schladené. Žatecký poloraný červeňák obohatí pivo počas jeho zrenia o charakteristickú chmeľovú vôňu a výrazný chmeľový dozvuk. Konzumenti tohto piva nájdu v každom dúšku bohatú a výraznú chuť chmeľa, ktorý patrí k tým najlepším na svete.

Aktuálna novinka v portfóliu pivných špeciálov – Krušovice Ležiak za studena chmelený – je dostupný od polovice februára vo vybraných puboch na celom Slovensku v limitovanej edícii do vypredania zásob.

Titulná fotografia: SpiritandBeer.sk