Kto chce byť sládok, ide za Oldřichem Kozou

Už viac ako 25 rokov učí Oldřich Koza na Střední průmyslové škole potravinářských technologií každého, kto chce byť sládok. Kedysi s nimi varil len desiatky a dvanástky. Dnes, keď aj do Strednej Európy prišla malá pivná revolúcia, je záujem aj o ďalšie štýly. Celý rozhovor nájdete na idnes.cz.

Skoro každý týždeň sa niekde otvára nový minipivovar. Nezačína sa už prejavovať nedostatok kvalifikovaných sládkov?
V niektorých regiónoch áno. Problém je v tom, že na škole máme skoro samých Pražákov, ktorým sa z Prahy nechce. Platy bohužiaľ nie sú tak motivačné, aby sa Pražák zobral a išiel na Moravu. To si radšej zoženie prácu mimo odbor. Keď ale vznikne nový pivovar v Prahe, tak sa sládok nájde okamžite.

Takže niekde pivo varia sládkovia bez vzdelania?
Každý pivovar musí mať zodpovednú osobu, ktorá má vzdelanie od nás, z VŠCHT alebo z niektorého z predchádzajúcich učilíšť, ktoré fungovali pri veľkých pivovaroch. Fyzicky však hocikde varí pivo niekto, kto je len šikovný a bez odborného vzdelania, zodpovedná osoba môže dohliadať až na štyri pivovary.

Študovať možno aj diaľkovo. Kto sa ku vám hlási na odbor sládok?
Za posledné roky sa zvýšil počet tých, ktorí už majú maturitu alebo vysokoškolský diplom. Je to zaujímavý fenomén, chodí k nám aj jeden pedagóg z Univerzity Karlovej. Medzi študentmi sa nájdu ľudia, ktorí plánujú založiť vlastný pivovar, aj sládkovia, ktorí už varia, ale potrebujú si doplniť vzdelanie.

Celý rozhovor s Oldřichom Kozou, ktorý učí nových sládkov na priemyslovke v Prahe si môžete prečítať na stránkach MF Dnes v článku Trochu mi vadí, že po mně pojmenovali pivo, říká učitel českých sládků.

Pridaj komentár