Ani s kuchárkou neuvaríte pivo ako BrewDog

AKTUALIZOVANÉ – Nechcem znevažovať vaše domovaričské schopnosti, ale variť pivo na Slovensku je sakramentsky ťažké. Presvedčil ma o tom receptár od BrewDog. Tak ako v mnoha veciach, aj v craft beer sme o desaťročie pozadu.
Aktualizované o komentár
Už krátko po zverejnení tohoto článku sa v skupine Priatelia domáceho varenia piva na Facebooku rozpútala diskusia. Ukázalo sa, že veľa skúsených domovaričov a aj chalanov, ktorí majú úspešné remeselné pivovary, nezdieľajú so mnou názor. A keďže im dôverujem a dodnes čerpám z ich skúseností a rád, tak by som chcel, aby ste nasledovný článok brali s rezervou. Ide o môj vlastný pohľad a zdá sa, že vytvorený na základe nekompletných vedomostí, či informácií. 
Rád by som preto zozbieral z prebiehajúcej diskusie vedomosti, tipy a odporúčania, ktoré by sme následne publikovali na SpiritandBeer.sk tak, aby pomohli čo najviac domovaričom.

Keď som prvýkrát uvidel správu o zverejnení “kuchárky BrewDog” na slovenskej Facebook stránke Priatelia domáceho varenia piva, tak som podskočil od nadšenia. Viac než dvesto strán som si ihneď vytlačil a aj zviazal. Potom som začal listovať receptami a zarazili ma dve veci.
Prvou je jednoduchosť receptov. Slad hodiť väčšinou do 65 stupňovej vody, nechať 75 minút bez zmeny teploty, nachmeliť a nechať vykvasiť. Niekedy ešte spraviť dry hop. Hotovo. Takmer všetky recepty na jedno kopyto. Menia sa len suroviny.
Dokonca aj pivá, ktoré v BrewDog nazývajú ležiakmi, varia takýmto jednoduchým spôsobom. Nič proti tomuto štýlu, vznikajú tak skvelé pivá. Dnes som tiež v Manufaktúrnom pivovare Borkoslav jedno takto varil. Ale poďme k tomu, čo som si uvedomil až dnes, po takmer troch rokoch varenia.

brewdog craft beer kvalita ponuka slovensko
Kvalitný ale okrem súcej vody potrebuje aj voňavé chmele a kvalitný slad: Foto Adam Barhan

Ponuka na Slovensku stojí za veľké…
Pred pár dňami som robil rozhovor s Matthewom Wirtzom, Američanom, ktorý si v Rači otvára minipivovar. “Ďalšiu vec, ktorú som si uvedomil – je problematický prístup ku kvalitným surovinám. Veľa dodávateľov je príliš malých a majú exkluzívne práva na dodávku tovaru na Slovensko. Tým pádom je medzi nimi len veľmi malá súťaživosť a my máme veľmi malý výber,” povedal mi Matthew. Dva týždne dozadu som si neuvedomoval, čo tým presne Matthew myslí. Dnes už to viem.
BrewDog má síce jednoduché recepty na jedno kopyto, no má skvelý prístup k tým najrôznejším surovinám. Na Slovensku to vôbec neplatí. Napríklad vo vyššej spomínanej skupine na Facebook sa práve v tejto chvíli dohadujú domovariči, že si idú spolu objednať tonu (áno, tisíc kíl) sladu Maris Otter Pale Ale z Británie (idú tak spraviť už druhýkrát).
Niekde inde na internete, v rozhovoroch o receptoch z BrewDog, som videl otázky o tom, kde zohnať jednotlivé slady a chmele alebo akými ekvivalentami, u nás dostupnými, ich môžeme nahradiť.

brewdog craft beer kvalita ponuka slovensko
Bude aj niekedy na Slovensku ponuka prvotriednych surovín? Foto: Katrina

A presne tak to u nás je. Ak chcete spraviť kvalitné pivo, tak potrebujete kvalitné suroviny. No tie tu niesú. Dostať sa k nim samozrejme v dobe globalizácie a zmenšovania sa sveta viete. Ale to už stojí nemalé peniaze.
Preto pevne verím, že s rozmáhajúcimi sa pubmi s craft beer, remeselnými pivovarmi a pivotékami sa chytia aj dodávatelia kvalitných a rôznorodých sladov, chmeľov a kvasníc.

Titulná fotografia: Claudia Regina

Pridaj komentár