Blíži sa medzinárodný deň rumu: Cukrový destilát vyhľadávame stále viac

Kedysi bol pitím námorníkov, pirátov či otrokov. Dnes však o rume môžeme hovoriť ako o prémiovom pití, ktoré si postupne získava popularitu po celom svete. Či už ako súčasť mnohých známych miešaných koktailov alebo podávaný len tak čistý poprípade s kockou ľadu. Doprajte si aj vy dúšok na Medzinárodný deň rumu.

Kategória rumov ponúka mnoho rôznych druhov so širokou paletou chutí pre každého. A kedy inokedy je najvhodnejšia príležitosť ich objavovať, ak nie 16. augusta, na Medzinárodný deň rumu?

Prečítajte si viac v článku: Čo prezradí rumová etiketa alebo ako si vybrať dobrý rum

Asociovať si rum s ploskou fľaškou alkoholu, do ktorého bola umelo pridávaná rumová aróma, nie je správne. O rume hovoríme vtedy, ak ide o destilát vyrábaný z cukrovej trstiny alebo melasy. Sladká šťava z cukrovej trstiny alebo melasa sa nechá najskôr vykvasiť, potom sa destiluje a nakoniec zreje v dubových sudoch. Nedá sa však tvrdiť, že výroba rumu má svoj štandardizovaný postup. Všetky tieto tri kroky – kvasenie, destilácia a zrenie môžu prebiehať rôznymi spôsobmi. Aj preto je kategória rumov veľmi pestrá a zorientovať sa v nej je častokrát náročné.

rum mount gay medzinarodny den rumu
Najvýznamnejší rum z Barbadosu vás poteší určite aj na Medzinárodný deň rumu. Foto: Flickr.com/reivax

Základné delenie rumov
Rumy sa rozdeľujú podľa spôsobu výroby, doby zrenia či telnatosti. Najviac známe je delenie podľa farby. Biele (Blanco) rumy, zrejú krátko a sú špeciálne filtrované. Vďaka ich čírej farbe a menej výraznej aróme sa používajú do miešaných koktailov. Biely rum dodá drinku “drive”, no zároveň neprebije jeho vlastnú vôňu a chuť.
Zlaté (Oro) rumy zrejú v dubových sudoch dlhšie, maximálne 5 rokov, a preto sú ich chuťové vlastnosti a aróma plnšie.
Korenené (Spiced) rumy majú nižšie percento alkoholu a ich špecifická chuť vzniká pridaním rôznych extraktov či karamelu. Zrejú po dobu od 5 do 25 rokov.
Tmavé (Dark) rumy majú silnejšiu arómu a chuť, častokrát s melasovým a karamelovým podtextom. Svoju farbu získavajú vďaka zreniu vo vypálených sudoch.
Rumy s označením Premium sú kvalitou porovnateľné s najlepšími druhmi whisky či koňaku. Zväčša bývajú miešané z viacerých rumov (blendované), pričom  niektoré z nich obsahujú rum, ktorý zrel aj viac ako 20 rokov. Ich etikety sa pýšia hrdým prívlastkom “Aňejo” – čo v preklade znamená staré. Vo všeobecnosti platí, že treba skúšať, hľadať a ochutnávať. Pretože každý si sám najlepšie nájde tú svoju pravú chuť.

Pridaj komentár