Ako sa učiteľ matematiky stal najznámejším craft brewerom

08Kedysi ho študenti matematiky a fyziky oslovovali pán Bjergsø. Dnes pijú jeho pivo. Mikkeller sa v roku 2006 stal pojmom vo svete Craft Beer. Je synonymom invenčnosti a netradičnosti.

Za zrodom pivovaru alebo skôr značky Mikkeller, stoja dvaja Dáni, Mikkel Borg Bjergsø, ktorý sa živil ako stredoškolský učiteľ a jeho priateľ, novinár, Kristian Klarup Keller. Obaja sa snažili predstaviť svoje domáce pivo verejnosti a ako dvaja pivný priatelia súťažili o to, komu sa podarí priniesť intenzívnejšie a zaujímavejšie nové chute. Obaja vychádzali zo vzoru amerických pivovarov, ktoré sa podľa nich neboja hrať a porušiť všetky predpísané pravidlá. Avšak kým sa pustili do vlastných pív, trénovali pri klonovaní už existujúcich. Po čase sa natoľko vypracovali, že začali s vlastnými receptami a zapojili sa do desiatok súťaží v Dánsku a mnoho z nich aj vyhrali.
Dnes už pivovar Mikkeller vedie len Mikkel Borg Bjergsø. Jeho kolega Keller sa oddelil a šiel vlastnou cestou. Mikkelovi dovolil používať značku zostavenú z ich mien naďalej.

Pomalé začiatky
Na konci roka 2006, získalo pivo Beer Geek Breakfast obrovské uznanie u pivnej verejnosti. Chvíľu na to nasledovalo prvé oficiálne “vystúpenie” na kodaňskom pivnom festivale, kde Mikkeller predstavil osem rôznych pív, a začal zbierať ďalšie uznania. Úspech v druhej polovici roka 2006 vyústil v medzinárodnú distribúciu. Aby Mikkeller zvládol dopyt začal variť v zabehnutých pivovarov – stal sa cigánskym/kočovným/nomádskym pivovarom. Bjergsø často vraj svoje pivá ani nevarí, len pripraví presný recept pre sládka v pivovare, ktorý takto pivo pripraví. V jednom dokumente Mikkel povedal, že si chuť piva vie predstaviť dopredu, ešte kým nie je navarené.

Jeden zo zaujímavých projektov pivovaru bolo aj navarenie dvadsiatky ejlov v štýle IPA, ktoré boli chmelené len jedným druhom chmeľu. Mikkeller chcel poukázať na to, čo chmeľ robí s pivom a ako mení jeho chuť či vôňu.

warpigs mikkeller
Krčma WarPigs v Kodani. Raj milovníka Craft Beer. Foto: Mikkeller.dk

Stovky rôznych pív
Len v roku 2013 priniesol Mikkeller na svet až 124 rôznych druhov piva. Od začiatku varenia vzniklo pod taktovkou tejto značky viac ako 800 rozličných kúskov a každý týždeň pribúdajú nové. Mikkeller ročne navarí 17 000 hektolitrov piva. No nemá žiadny kamenný pivovar. Všetko sa varí v rôznych pivovaroch po svete, najmä v Proefbrouwerij v Belgicku, ale aj v pivovaroch v rodnom Dánsku, Nórsku, Anglicku alebo v Amerike.

K pivu sa dostali aj niekdajší študenti učiteľa matematiky a fyziky, ktorých Bjergsø kedysi učil nie len tieto dva predmety, ale mimo školských hodín aj varenie piva. Pivovar nesie meno To Øl.

Tento rok Bjergsø ohlásil, že preberá kontrolu nad niekdajším pivovarom AleSmith v San Diegu. Kočovný pivovar tak dostane svoju stajňu.

Pivovary, ktoré sme vám už predstavili:

Pridaj komentár