Namiesto skrutiek začali vyrábať slivovicu, neľutujú

Dobrú fľašu slivovice nekúpite za tri eurá v samoške. Tak ako kvalitná whiskey či rum, tak aj tento typický moravský destilát vám má čo ponúknuť. Len ho treba robiť s láskou, poctivo a z dobrého ovocia. Prečítajte si príbeh rodinnej pálenice Žufánek na Morave a spoznajte čo je slivovica. Rozhovor s hlavnou postavou liehovaru prinášajú Hospodářske noviny.

“Slivovica má takú úžasnú schopnosť, že jej stačí len trocha vzduchu vo fľaši, aby zrela. Dozrievanie je zaujímavý chemický proces, pretože všetku vôňu a chuť v ovocných destilátoch tvoria aromatické oleje, ktoré sa časom rozkladajú na iné komplexy, vďaka ktorým destilát chutí po rokoch inak. Vyzretá slivovica je veľmi dobrá aj po dvadsiatich rokoch. Oproti tomu hruškovica alebo marhuľovica, to sú také jemné ovocné destiláty, ktoré si zaslúžia, aby ste ich vypil do štyroch rokov. Potom už to nie je ono,” hovorí pre Hospodářske noviny Martin Žufánek.

Vaša rodinná firma vraj pôvodne miesto výroby ušľachtilých destilátov obrábala kov.
Je to paradox, my sme taká tradičná poľnohospodárska rodina. Otec je vyštudovaný ovocinár a včelár. Za boľševika sme mali vlastný vinohrad, robili sme tu výborné Zweigeltrebe. Lenže sa po revolúcii naskytla možnosť mať kov obrábajúcu dielňu. Takže sme tu mali sústruh, frézy, vŕtačky a tak. Ja a bratia sme vtedy boli na strednej škole, šli sme na priemyslovky, pretože keď je príležitosť, musíte ju využiť. Dielňa nás živila, ale nebavilo nás to. Otec o kovoobrábaní nevedel nič. Keď videl chladiace emulziu alebo špony, tak sa toho štítil. Preto už v tej dobe začal vsádzať naproti na svahu ovocné sady a hovoril: Chlapci, zo skrutiek sa človek nenaje.

zufanek absint
Okrem kvalitnej slivovice začal Martin Žufánek páliť aj absint. Zožal úspech. Foto: Žufánek

Kedy ste ako firma Žufánek vyrobili prvú slivovicu?
V septembri 2000. To bol náš prvý ročník. Vtedy sme vypálili dohromady 700 litrov. A predávať sme ju začali v roku 2001. To sme vzali s bratmi decilitrové vzorkové fľaštičky do batohov a odišli do Prahy. A s tými batohmi sme týždeň obchádzali bary a reštaurácie. Obišli sme snáď 500 podnikov. Ozval sa jeden jediný, ktorý si objednal tri fľaše. A odštartoval našu kariéru.

V článku o výnimočnom liehovare na Morave, len pár kilometrov od hraníc so Slovenskom, sa dočítate napríklad o tom, ako Martin Žufánek začal páliť absint. Trvalo mu štyri roky, kým napodobnil chuť toho, ktorý kúpil v dražbe vo Francúzsku. Bol z roku 1915.
Okrem iného v rodinnom pivovare páli aj gin, na ktorý si bylinky pestuje v záhrade.
Prečítajte si celý rozhovor v Hospodářskych novinách.

Destilérka sa nachádza len pár kilometrov od hraníc so Slovenskom:

 

2 thoughts on “Namiesto skrutiek začali vyrábať slivovicu, neľutujú

  • 4. januára 2016 at 15:50
    Permalink

    Minule som sa dopocul, ze dokonca ten svoj absinthe poskytli v neurcitej flasi nejakym expertom na dany napoj a oni sa vyslovili, ze ide o nejaky velmi stary vzacny exemplar. Neviem ci je to kacica, alebo nie, but still cool as fuck.

    Btw takato stranka dlho chybala na Slovensku. Big up!

  • 5. januára 2016 at 14:28
    Permalink

    nie je to kačica, potvrdil to aj Martin Žufánek v rozhovore pre ceske Hospodarske noviny. dolu pod clankom je link na cely rozhovor, je sice dlhsi, ale naozaj stoji za to. je to celkom inspirativne

Pridaj komentár