O Craft Beer nikto ani nechyroval a už tu bol Anchor Brewing

Pred tým, ako sa vôbec v slovníkoch objavili slová ako mikropivovar alebo remeselné pivo, tak americkú pivnú scénu ovládol Anchor Brewing. Fritz Maytag nielenže zachránil krachujúci pivovar, ale stal sa “krstným otcom” amerického pivného obrodenia.

Pivovar Anchor začal fungovať už v roku 1896. Ejl, ktorý varili, sa do dnes nazýva parné pivo (Anchor Steam Beer). Existuje viacero verzii, prečo nesie toto pivo prívlastok parné. Tá najpresvedčivejšia hovorí o technike chladenia mladiny. V Californii, kde pivovar stojí, bol problém získať ľad potrebný na vychladenie. Mladina sa po varení preto vyliala do plytkých kadí na povale, kde v zimných mesiacoch prirodzene chladla.
Ide o rovnaký proces chladenia mladiny, ako v bruselskom pivovare Cantillon, o ktorom sme písali začiatkom decembra. Avšak, v belgickom prípade chceli výrobcovia piva “nachytať” aj kvasnice, ktoré voľne lietajú vo vzduchu.
V pivovare Anchor však len pivo vychladili. Samozrejme, pri tomto procese vznikalo veľmi veľa pary. A práve podľa nej sa volá najznámejší ejl pivovaru.

anchor brewing
V pivovare chladili pivo v plytkých kadiach na povale. Foto: Anchor Brewing

Tradícia a priekopníctvo
Ejl svetlomedenej farby má drevitú bylinnú arómu s jemným náznakom karamelu a stále sa varí a pripravuje takmer rovnako, ako na konci 19. storočia. Avšak chladenie prebieha vnútri pivovaru s využitím filtrovaného vzduchu.
Všetko síce znie pekne, no pivovar to zachrániť nedokázalo. V roku 1965 bol na pokraji krachu. Vstúpil do neho Fritz Maytag, ktorý bol členom rodiny slávnej najmä kvôli výrobe umývačiek riadu. Za pár tisícok dolárov odkúpil väčšinový podiel vo firme.
Ako prvé zlepšil kvalitu vareného piva a následne odštartoval pivnú revolúciu. Dokázal, že Američania podporia aj alternatívne chute piva, ako dovtedy zabehnuté ležiaky.
Maytag svojim krajanom predstavil alebo skôr pripomenul štýly ako Porter, Barley wine, pšeničný ejl a podobne.

anchor brewing
Najtradičnejšie pivo, ktoré si môžete od tohoto slávneho pivovaru kúpiť. Foto: Flickr.com/Derek Key

Druhý pivovar
V roku 1975 navaril Maytag Liberty ale – pivo, v ktorom ako prvom bol použitý chmeľ Cascade, ktorý je typický pre americkú pivnú revolúciu. Dovtedy bola táto odroda chmeľu považovaná za podradnú.
Robota, ktorú v Anchor Brewing spravili, inšpirovala celú radu ľudí, ktorí sa snažili uspieť na poli Craft Beer. Medzi ne patrí napríklad aj pivovar Sierra Nevada, o ktorom sme písali minulý mesiac.
Dnes Anchor Brewing vlastní Keith Greggor a Tony Foglio, ktorí ho kúpili od Maytaga v roku 2010. Pred troma rokmi oznámili, že chcú spustiť ďalší pivovar, ktorý by mal začať fungovať už v tomto roku.

Pivovary, ktoré sme vám už predstavili:

Pridaj komentár