Od chémie ku koktejlom: prvá dáma rumu

Svet liehovín pripomína klub gentlemanov. Avšak vnikla do neho aj žena, ktorá sa stala master blenderom v Appleton Estate. Obsadila najdôležitejšiu funkciu v liehovare, ktorú by chcel robiť každý z nás.

Na pozícii hlavného miešača v jamajskom liehovare Appleton Estate je zamestnaná Joy Spence (64), ktorá je považovaná za prvú dámu v liehovarskom odvetví. Jej príbeh sa začal už v trinástich rokoch, kedy sa zamilovala do chémie. Rodená Jamajčanka sa preto rozhodla študovať na University of Loughborough v Anglicku. A neskôr sa dostala na pozíciu, ktorú jej závidí každý chlap. O pálenici Appleton Estate sme písali v článku Prvá dáma rumu pracuje pre jamajský Appleton Estate. Dnes si môžete prečítať s ňou rozhovor, v ktorom vám prezradí, čo musíte vedieť aby ste získali jej miesto a čo táto pozícia obnáša.

Ako ste sa dostali k rumu?
Zamilovala som sa do chémie v trinástich rokoch a rozhodla som sa stať vedkyňou. Moja láska k rumu sa rozvila počas stáže v liehovare J. Wray and Nephew Limited. Mala som na starosti viacero úloh v liehovare. Spolupracovala som aj s Owenom Tullochom, ktorý vtedy pracoval na pozícii master blendera. Čím viac som bola v jeho blízkosti, tým viac som sa zaujímala o rum. Tulloch mi vtedy povedal, že mám talent nájsť, identifikovať a rozlíšiť rôzne vône a vďaka jeho pomoci som mohla rozviť svoje vedecké vedomosti o rume aj o tú umeleckú stránku.

appleton_estate
Časť produkcie z lihovaru Appleton Estate. Foto: tastingpanelhighlights.com

Čo to znamená byť master blender?
Musíte maž skvelé senzorické schopnosti na jednej strane a na druhej je potrebné rozumieť chemickým procesom a čo robia. Vývoj rumu je kombináciou vedy a umenia. Najprv identifikujete rum, aký chcete vytvoriť a potom hľadáte v zásobách tie, z ktorých ho chcete namiešať. Samozrejme, musíte prihliadať na to, ako budú spolu rôzne kombinácie reagovať, keď sa zmiešajú.

Môžete nám povedať viac o tom, čo vaša úloha obnáša?
Rozhodujem o tom, ktorý sud pôjde do konkrétnej várky, ktoré robíme každý boží deň. Každý náš rum ma tajný recept. Najprv vyberieme sudy, ktoré do neho pasujú a potom zisťujeme, či su už dostatočne vyzreté alebo vyzreté tak, ako potrebujeme. Zároveň v tom istom momente analyzujeme rum aj v laboratóriu.
Zároveň monitorujem všetky barely, ktoré máme uložené na zrenie v našich skladoch. To znamená, či sú v dobrom a bezpečnom prostredí.
Mojou ďalšou úlohou je byť ambasádorom nášho rumu. Cestujem po svete, učím a vysvetľujem ľuďom čo to je kvalitný a vyzretý rum. Takto na cestách strávim približne 40 percent času.

Prečo je tak málo žien v tomto biznise?
Tradícia hovorí, že je to čisto panský klub, mužské povolanie. Ženy sa preto o neho ani veľmi nezaujímali, aj keď sú ho schopné vykonávať. Ak sa na to pozrieme z historického pohľadu, tak liehovarníctvo bývalo rodinnou firmou, kde sa vedenie dedilo z otca na syna.

appleton estate
Naliali by ste si z Appleton Estate? Foto: uncommoncaribbean.com

Rum stále nemá taký cvengot ako Škótska. Je vašou úlohou meniť aj povedomie o rume?
Samozrejme a je to niečo, čo si naozaj užívam. Stále hovorím ľuďom, že by mali skúšať kvalitné, vyzreté rumy, lebo nevedia, o čo prichádzajú. Aj naše rumy, ako napríklad Appleton Estate Rare Blend 12 Year Old a Appleton Estate 21 Year Old sú úžasné rumy kvalitou rovnaké ako najlepšie koňaky či whisky.

Ako si najviac vychutnávate rum vy?
So zázvorovým ejlom, plátkom pomaranča a piatimi kvapkami Angostury. A tento drink sŕkať pri pozorovaní oblohy počas teplej jamajskej noci.

Tento rozhovor ste si mohli prečítať prvýkrát na stránke fortune.com v článku From chemist to cocktails: Meet the rum industry’s first female Master Blender.

Titulná fotografia: Appleton Estate

Pridaj komentár