Pivný someliér prezradil, ako sme na tom s kultúrou pitia

“Ak poviete v Čechách alebo na Slovensku, že idete na pivo, väčšina ľudí si predstaví štvrtú cenovú,” hovorí v seriály pivný someliér Robert Demeter pre Lidové noviny.

Smutné je, ako málo z nás za tým zbadá príjemne strávený večer v peknom podniku s pohárom kvalitného vychladeného (ale i teplejšieho) piva. “Prečo si každý radšej objedná víno, ktoré mu napríklad ani nechutí, namiesto piva, len aby nebol za “barbara” pred ostatnými hosťami pri stole, to je pre mňa otázka,” dodáva pivný someliér.

Kultúra pitia piva sa posúva
Pivo si u nás získava na váženosti predovšetkým v posledných rokoch, a to vďaka otvoreniu väčšieho množstva pivovarov, pivných špeciálnych reštaurácií, v ktorých sa dbá predovšetkým na kvalitu, rôznorodosť, sortiment a na kultúru podávanie.
“Zážitky spojené s pivom sú aj v dnešnej dobe niečo, čo kultúru pitia piva veľa posúva vpred. Ešte nedávno si nikto nevedel predstaviť pivnú degustáciu s odborne vyškoleným personálom. Pivná degustácia je veľkým fenoménom posledných rokov aj z toho dôvodu, že do Čiech nezadržateľne prúdia pivné štýly zo zahraničia a aj sami sládkovia, reštauratéri a prevádzkovatelia gastrozariadení sa svojim hosťom snažia ponúknuť pestrý a zaujímavý program,” hovorí pivný someliér Robert Demeter a dodáva, že v tom vidí v prvom rade návrat ku koreňom, za druhé potom súdi, že sú konzumenti vo fáze takzvaného “previnenia” a chcú ochutnať a vyskúšať niečo iné a nové.

Z pohľadu pivnej kultúry tiež záleží na tom, v čom svoj obľúbený mok konzumujeme. “Aj keď si myslím, že je v tomto smere všeobecne stále čo zlepšovať, oceňujem stále sa rozrastajúci sortiment špecializovaného pivného skla. Nehovorte, že nie je pekné, keď vstúpite do reštaurácie a vidíte na bare vyskladané vedľa pohárov vínnych aj tie špeciálne na pivá v rôznych tvaroch a veľkostiach,” dodáva someliér pre Lidové noviny. Odporúčame vám preto prečítať aj článok o pivných pohároch a ktoré štýly piva by sa z nich mali piť.

Pivný someliér Robert Demeter publikuje vlastný seriál o pive, gastronómii a pivnej kultúre na portáli Lidovky.cz. Celý text si môžete prečítať v článku: PIVNÍ SOMELIÉR: Zkvalitňování pivní kultury v Čechách? Logický důsledek ‚převínění‘.

Titulná fotografia: Flickr.com/@joefoodie

Pridaj komentár