Pivo má image lúzra, čaká nás rivalita s vinármi

Sládok pivovaru Nomád lieta z miesta na miesto a v pivovaroch varí podľa vlastných receptov pivné špeciály. “Pivo má u nás zatiaľ stále imidž lúzra, má nálepku lacného alkoholu. Myslím, že počas nejakých desiatich rokov sa to zmení, ” hovorí kočovný sládok Jan Kočka pre portál idnes.cz. Zlé piva sa podľa neho nerobia, nemala by totiž šancu. Občas však várku pokazia chyby výčapných.

V Česku ste priekopníkom takzvaných kočovných alebo tiež lietajúcich pivovarov. Čo to vlastne znamená a ako to funguje?
Princíp je v podstate veľmi jednoduchý. Keď človek chce a vie variť pivo, ale nemá na to, aby si kúpil vlastný pivovar, tak sa dohovorí s prevádzkami, ktoré majú voľnú kapacitu. U nich potom podľa svojho receptu varí pivo. Je to skrátka o využívaní voľných kapacít rôznych pivovarských zariadení. Lietam z miesta na miesto, občas si vozím aj vlastné suroviny, najmä kvasnice a chmeľu. Z nich varím vlastné špeciály, ktoré by samy o sebe celý pivovar neuživili. Preto je varím touto cestou. Nie je to nič svetoborné. Vo svete sú kočovní sládkovia už úplne bežnou záležitosťou.

Ako ste sa k vareniu piva dostal?
Skoro dvadsať rokov som pracoval ako stevard pre České aerolínie (ČSA). Pri lietaní do rôznych krajín som zistil, že vo svete je úžasná pivná pestrosť. Keď som mal voľný deň napríklad v New Yorku, tak som si miesto behanie po obchodoch obchádzal krčmy a bary a skúšal rôzne piva. U nás v tej dobe – na prelome tisícročí – ľudia pili maximálne ležiak. A človek ani netušil, že existuje aj niečo iné. Pritom len základných pivných štýlov je asi sto. V súčasnej dobe má najväčší počet minipivovarov a pivných štýlov na svete Amerika, ktorá v tom udáva smer.
Počas práce pre ČSA som sa zaujímal o pivné štýly čím ďalej viac, chodil som na rôzne degustácie, postupom času som o tom začal aj písať na svoj server Svet piva. Potom sa naskytla príležitosť a podieľal som sa na založenie pivovaru Kocour, neskôr som začal variť svoje pivo Nomád. Ďalší pivovar, ktorý som spoluzakladal, bol v Děčíne. A dnes prevádzkujem “lietajúci” pivovar Nomád.

Celý rozhovor si môžete prečítať na portáli idnes.cz v článku LÉTAJÍCÍ SLÁDEK: Pivo má zatím image lůzra. Čeká nás rivalita s vinaři.

Foto: Facebook stránka pivovaru Nomád

Pridaj komentár