Vzniká nový pivovar, otvorí ho Peter Hudák

Aby si splnil sen, šiel druhýkrát na strednú školu. Každý týždeň dochádza do Prahy, aby nám priniesol novú značku skvelého piva. V rozhovore sa predstavuje Peter Hudák, ktorý stavia nový bratislavský minipivovar.

Peťo, pokiaľ viem, tak si šiel študovať do Prahy. Ako to vyzerá s tebou v škole?
Momentálne som vo štvrtom ročníku päťročného diaľkového štúdia oboru “Technologie piva, vína, lihu a nealkoholických nápojů” na Strednej priemyselnej škole potravinárskej v Prahe, na Podskalskej ulici. Maturujem teda budúci školský rok a dovtedy ma čaká ešte množstvo zaujímavej analytickej chémie, mikrobiológie a technológie. Fyzikálna chémia je už našťastie úspešne za mnou. Až na tejto škole som si uvedomil, ako je gymnaziálne vzdelanie vlastne na nič. Veľmi si užívam získavanie praktických zručností v laboratóriu, nové kontakty na pivovarníkov a tú školu celkovo.

Pokiaľ si správne pamätám, tak nedávno ti už na miestnom úrade odklepli stavbu pivovaru.
Mám stavebné povolenie na budovu, ešte musím získať stavebné povolenie na studňu a môžem stavať. Pivovar bude stáť v mojej záhrade na Žabom majeri v Bratislave.

Technológiu na výrobu piva si pánuješ vyrobiť sám, poprípade s remeselníkmi z tvojho okolia alebo sa chystáš od niekoho nakúpiť?
Pôvodne som chcel nájsť výrobcu, ktorý by bol schopný postaviť technológiu podľa mojich predstáv, no to sa dlho nedarilo. Svojpomocne vyrobenú technológiu by bolo treba certifikovať a to je proces na dlho. Podarilo sa mi však nájsť firmu na Ukrajine, ktorá vyrába pivovary veľmi podobné tomu, aký som si začal navrhovať sám, pričom ceny majú o jednu nulu nižšie, než malí českí výrobcovia a dvadsatinové v porovnaní so slovenskými firmami. Nedávno získali CE certifikát, tak by s technológiou nemal byť problém. V tomto čase sa už vyrába.

hudak pivovar brewery
Ležiacke tanky v minipivovare. Snímka: Flickr.com/Bernt Rostad

Akú kapacitu bude mať tvoj pivovar?
Varňa bude mať kapacitu 300 litrov, pričom kapacita pivovaru sa bude odvíjať od množstva kvasných a ležiackych nádob. Na začiatok to bude cca 800 litrov mesačne. Keď si ľudia zvyknú, bude to samozrejme viac. Maximálna kapacita je niekde okolo 5000 litrov za mesiac.

Je niečo, na čo sa v ňom chceš špecializovať, či budeš variť všetko?
Vzhľadom na to, že kvôli studni mám úpravňu odstraňujúcu z vody pomerne veľa minerálov a kovov, budem variť všetko možné. Vodu budem upravovať na mieru vareným pivám. Na začiatok to bude isto ležiak a california common.

A kedy by sme mohli ochutnať prvú várku?
To netuším. Skúšobná várka snáď bude v januári, komerčná bude až budú všetky povolenia.

Aké meno ponesie pivovar?
Pracovný názov je “Rodinný mikropivovar Hudák“, no ešte to nie je definitívne.

Príde s rozbehnutím pivovaru na scénu aj nová krčma alebo budeš na pípach už v zabehnutých podnikoch?
Krčmu rozhodne nemám v pláne. Pivo ponúknem zabehnutým craftbeer podnikom, no plánujem tiež osloviť majiteľov podnikov v Rači a preskúmať, kde bude možné začať s konceptom štvrtej pípy. Rád by som bol, aby aj konzumenti lacných komoditných pív ochutnali aspoň občas niečo remeselné.

hudak pivo hodnotitel senzoricke
“Kurz bol na jednu stranu super, na druhu stranu by som od neho ocakaval trosku viac. To, na co bol uplne vyborny bolo, ze umoznil priamo vyhodnotit skutocne schopnosti rozpoznavat chute, vone, farby, ich koncentraciu a rozdiely. Jednoznacne ukazal, kde su slabiny a rezervy. Uvital by som, keby bol viac zamerany konkretne na pivo. Rozhodne to nepovazujem za stratu casu a penazi, skor to beriem ako startovaciu ciaru, od ktorej sa da napredovat a aj drzat smer. A nebol lahky.”

Pozrime sa do minulosti, ako si sa dostal k homebrewingu a kedy si začal variť?
Počas môjho pôsobenia v Prahe som sa náhodou dostal do pivovaru U Medvídků. Tamojšie pivo mi tak zachutilo, že som si zaumienil mať také doma. Zoznámil som sa s pánom sládkom Veselým a spoločne s ním a pánmi v Nerez Blučina sme nadesignovali môj spádový pivovar. Prvá várka sa v ňom varila začiatkom roku 2010. Vedel som hneď od začiatku, že budem variť zo základných surovín a dekokčne. Koncentráty nikdy neprichádzali do úvahy.

Kedy prišlo rozhodnutie, že chceš mať pivovar?
Nebolo to rozhodnutie v tom pravom slova zmysle, skôr fascinácia. Na Discovery kanále som videl epizódu zo seriálu “Industrial Revelations”, ktorá sa volala Bread and Beer. Veľmi pútavo sa v nej hovorilo o tom, ako pivo umožnilo priemyselnú revolúciu, ako bolo jedno z mála bezpečných nápojov. Tam bol tiež ukázaný postup výroby piva v Hook Norton Brewery. Bolo to pred pivnou revolúciou, v tom čase bola v UK len hŕstka pivovarov. Asi nik netušil, aká lavína sa o pár rokov spustí.

Čo všetko treba na Slovensku spraviť a splniť, aby si mohol začať stavať a potom variť? Zmenil by si na tomto procese niečo?
Čo treba urobiť? Všetko. Asi ako ked Chuck Norris robí kliky. Nepočíta ich, urobí všetky. Keď som dostal na stavebnom úrade papier so zoznamom organizácií, ktoré sa mi musia vyjadriť, myslel som si, že to je zlý vtip. Bolo ich 43. Postupne som si zvykol. Napríklad na vyňatie z pôdy som čakal len obyčajných 283 dní, pričom keby som ich nezačal bombardovať žiadosťami o poskytnutie informácií podľa infozákona, asi by som čakal dodnes. Na druhej strane mnoho organizácií bolo promptných a vyjadrenia boli otázkou jedného telefonátu. Všetci majú radi pivo.

hudak pivovar
Petrov domáci spádový pivovar. Snímka: Peter Hudák

Aká je podľa teba slovenská craft scéna? Čo sa chystáš do nej priniesť ty?
Slovenská craft scéna je plná nadšencov, veľkých príležitostí, excelentných pív a je malinká. Ja by som rád priniesol lahodné pivá na každodenné pitie a pokiaľ možno konzistenciu.

Ktoré pivo ti posledne najviac chutilo? Poprípade, o pár dní je BeerFest, čo by sme podľa teba na ňom nemali vynechať?
V pivných zápiskoch je napísané, ktoré pivo mi ako chutilo. Keď degustuješ veľa pív, je to ako keď ideš po meste a vidíš kopu krásnych žien. Letmo vnímaš, no rýchlo zabúdaš. Spomínam si však na vynikajúci imperial stout, ktorý jeden domovarník prihlásil do degustačnej súťaže na Moravian homebrewers meeting.

Ďakujem ti Peťo za odpovede. Dúfam, že sa ti všetko vydarí a že čoskoro ochutnáme tvoje pivo z Rodinného mikropivovaru Hudák.

Pridaj komentár