Takto vznikol nápoj moreplavcov a dnešných gurmánov

V 16. a 17. storočí bol Karibik magickým cieľom pirátov, korzárov a moreplavcov, ktorí popíjali silný nápoj, ktorý im pomáhal čeliť ťažkým životným podmienkam. Jednalo sa o nápoj „La Tafia“, rum moreplavcov, ktorý môžeme považovať ak nie za kubánsky rum, tak aspoň za jeho predchodcu.

Na Kube nehľadajme korene rumu ako nápoja, ale ako výrazu jemnosti, vycibrenej arómy a chuti ľahkého rumu, ktorý prenikol do celého sveta. Takýto príbeh ma kubánsky rum.

Od svojho zrodu v prvej polovici 19. storočia bol kubánsky rum konzumovaný všetkými spoločenskými vrstvami. Popíjali ho ako drsní námorníci, tak šľachtici v kráľovských palácoch.  Výnimočnosť kubánskeho rumu ohromovala starý kontinent tým, že pochádzal z toho „Krásneho ostrova“ zvýhodneného svojim vodstvom, klímou, pôdou a vegetáciou.  Španielskí králi nemali potuchy o tom, že ich nadšenie týmto ostrovom napomôže svetu objaviť chuť kubánskeho rumu.

kubansky rum legendario
Kubánsky rum Legendario patrí medzi najznámejšie na svete. Foto: Flickr.com/Didier Vidal

Vďaka, Krištof Kolumbus
Vzhľadom k ostrej chuti, ktorú ponúkala „La tafia“ sa od kubánskych výrobcov vyžadovala výroba podobného nápoja jemnej chuti. Týmto sa na Kube začala nová éra výroby jemného prvotriedneho rumu, ktorý sa rozšíril až do najvyšších spoločenských vrstiev, a ktorý sa tešil veľkej obľúbenosti dokonca aj v kráľovských palácoch.

Autor článku Robert Resmer pracuje ako rumový a cigarový ambasádor v The Cuba Libre Rum & Cigar House

História kubánskeho rumu je neoddeliteľnou súčasťou histórie Kuby. V roku 1492 tam prichádza Krištof Kolumbus a dochádza k stretnutiu dvoch úplne odlišných kultúr. V priebehu svojej druhej cesty v roku 1493 priváža prvýkrát do Karibiku cukrovú trstinu, ktorá pôvodom pochádza z Kanárskych ostrovoch, pričom ani netuší, že týmto nahradia zlato, ktoré na tento ostrov pôvodne prišli hľadať.
V memorande, napísanom katolíckym kráľom, Krištof Kolumbus uvádza: „ Cukrová trstina, aj keď iba v malom množstve, ktoré bolo zasiate, zapustila svoje korene. Čo bolo a aj je veľkým úspechom!“

Pomohli aj otroci
V roku 1550 sa objavuje prvý mlyn na cukrovou trstinu. V období rokov 1700 a 1800 posilňuje výroba cukru kubánsky priemysel a Kuba sa stáva hlavným dodávateľom tohto produktu pre západné krajiny. Zvyšuje sa objem melasy, vedľajšieho produktu pri výrobe cukru, čím na Kube rastie výroba pálenky.
„La cunyaya“, domorodý nástroj bol vraj prvým aparátom, ktorý sa používal k získavaniu trstinovej šťavy. Ten bol následne nahradený lisom, ktorý bol poháňaný zvieracou silou (koňmi a býkmi), hydraulickou silou a nakoniec elektrinou.
Pracovná sila domorodého obyvateľstva bola nahradená čiernymi otrokmi dovezenými z Afriky, čo sa následne ukázalo ako dôležitý faktor v rozvoji cukrárenskej výroby.

kubansky rum havana
Na jeden kubánsky rum na pláž v Havane? Foto: Flickr.com/Mark Rowland

Monopol pre Kubu
Pálenka, pre Kubáncov znamená alkohol pálený z cukrovej trstiny, sa v tejto forme vyrába v Antilách, Kolumbii a Hondurase, je produktom  fermentácie a destilácie šťavy z cukrovej trstiny, ktorá vyniká svojou transparentnosťou a príjemnou arómou.
Zásluhou vzbury otrokov na Haiti, ktorá viedla k deštrukcii tamojšieho cukrovarníctva, sa v roku 1791 Kuba stala monopolným vývozcom cukru do Európy.

Prečítajte si rozhovor s rumovým a cigarovým ambasádorom Robertom Resmerom.

Na začiatku 19. storočia sa plantáže cukrovej trstiny a pálenice alkoholu vďaka zavedení parných strojov rozrástli po celej zemi. V roku 1837 došlo na Kube k spusteniu železnice a ďalších pokrokových technológii, ako napríklad rady destilačných prístrojov, čo umožnilo rýchly nárast výroby i samotného exportu z Kuby.

V mene Bacardi
Hlavnú zásluhu na zavedení nových technológii mal Don Facundo Bacardí Massó, ktorý miesto toho, aby vylepšil a imitoval pôvodný nápoj „Tafia“, našiel odvahu vyskúšať výrobu jemnejšieho rumu vlastnými zmenami výrobného procesu, čo sa nakoniec stretlo s veľkým úspechom. Týmto sa na Kube zrodil „Ron Ligero“ (jemný rum), ktorý premenil rum v nápoj veľkej kvality, delikátneho buketu a príjemnejšej chuti. Tento jemný rum sa stal každodennou súčasťou života na Kube.

kubansky rum havana bar muzeum
Bar a múzeum. Tu by nám kubánsky rum chutil najviac. Foto: Flickr.com/Chris

Až do politiky
Rozpútaním Desaťročnej vojny (1868-1878) dochádza na Kube k ekonomickej kríze a zničeniu viac než polovice technického vybavení a statkov. Kríza začína byť prekonaná ukončením vojny, zrušením otroctva a vznikom úkolovej práce. Následne dochádza k oprave železníc, obnove cukrovárnictva a rozšíreniu liehovarov.
Po vojne v roku 1899 bol starostom mesta Santiago de Cuba vymenovaný Emilio Bacardí Moreau, syn Dona Facunda Bacardí Massó, ktorý nielen že pokračoval v rumovej tradícii svojej rodiny, ale prispel tiež ku kultúrnemu rastu tohto mesta. Za zmienku stoja predovšetkým jeho kroniky mesta Santiago de Cuba a založenie tamojšieho prvého múzea, ktoré dodnes nesie jeho meno.

V roku 1902 sa ustanovuje Kubánska republika a v priebehu prvej polovici 20. storočia dochádza k ďalšiemu rozvoju obchodu s rumom.

Robert Resmer

Robert Resmer pôsobí ako rumový a cigarový ambasádor v The Cuba Libre Rum & Cigar House.

Pridaj komentár