Rum v kocke, spoznajte najzaujímavejšie krajiny

V predchádzajúcom článku sme sa zoznámili s rumami z oblasti Karibiku, ktorá je právom označovaná za matku všetkých rumov sveta. V tomto texte si priblížime ďalšie krajiny, ktoré produkujú skvelý rum.

S výnimkou Guyany patria latinsko-americké rumy do kategórie ľahkých “španielskych” rumov, ktoré v histórii preslávila Kuba a Portoriko. Snáď každý uvažuje o Mexiku ako o krajine tequily, ale nápoje z agáve sa tu predávajú menej než rum. Vedľa Bacardi (od roku 1929) a Seagramu sú populárne aj miestne značky Potosí a Mocambo. Využívajú takzvaný solera systém, kedy sa zo sudov pri fľaškovaní použije len polovica a sud sa doplní starším rumom.

rum
Mount Gay je najstaršie nepretržite fungujúca pálenica rumu na svete. Foto: pixabay.com

Kým mexické rumy patria svojou kvalitou k priemeru, susedná Guatemala sa má čím chváliť. Stačí jeden dúšok a je jasné, že máte v rukách skutočné rumové skvosty. Cez krátku históriu (najstaršia destilérka je z roku 1914, Zapaneca, Botran a Quezalteca vznikli až v tridsiatych rokoch) sa darí vyrábať znamenité rumy, navyše často naozaj veľmi staré. Ako Botran, tak Zacapa sa dnes pýši 23-ročnými rumami, odlišujúcimi sa sladkosťou a daným skladovaním. Kým Zacapa uchováva sudy pri hladine mora, Botran má skladisko vysoko v horách, kde nižšia teplota nedovolí rumu získať tak moc sladkosti. Obe destilovne využívajú systém solera, takže k informáciám o starobe treba pristupovať trochu skepticky. Ostatne Botran má štyri hlavné rumy – šesťročný Oro, osem a dvanásťročné Añejo a 23-ročný Solera 1893. Sám majiteľ pritom popíja Oro.

Autor článku Robert Resmer pracuje ako rumový a cigarový ambasádor v The Cuba Libre Rum & Cigar House

Kvalitné produkcie prichádza tiež z Nikaraguy, kde sa rum síce komerčne vyrába až od roku 1937, zato dobre. A rum značky Flor de Caña rozhodne stojí za ochutnanie. Firma stavila na príkladné zretie, aj ten najlacnejší biely rum je štvorročný. Destilovňa navyše ponúka nečakané rozpätia vrátane rumov pomerne nezvyčajného veku päť a sedem rokov. V ponuke sú aj staršie rumy – 12, 18 a 21 rokov, rast kvality sa ale zastavil u dvanástky.

Vynechať nemožno ani Guayanu preslávenú ťažkými a chuťovo bohatými rumami, ktoré dali názov celej kategórii rumov typu Demerara, pomenovaných po miestnej rieke. Tieto rumy patra medzi najstaršie na svete, v špecializovaných obchodoch bežne nájdete aj 25-ročný. Výlučná situácia existuje v Brazílii, ktorá síce produkuje najviac cukrovej trstiny a melasy na svete, ale brazílska cachaça nie je pravým rumom. Veľké komerčné značky ako 51, Pitu či Ypióca sú síce pálené z cukrovej trstiny alebo melasy, avšak po vypálení sú zmiešané nielen s vodou, ale aj cukrom. Tradičná cachaça (napríklad Germana) používa na fermentáciu kombináciu trstiny a kukurice, tu už o rume v pravom slova zmysle nemôžeme hovoriť vôbec.

rum
Skvelý nápoj v krásnom skle. Foto: pixabay.com

Destilujeme aj na Starom kontinente
Európske krajiny mali a majú svoje rumy, len máloktorý však vzniká pravou destiláciou alebo bol destilovaný skutočne tam, kde bol stočený do fliaš. Európania tak sú skôr konzumentmi ako producentmi rumu.
Rum nájdeme aj v ďalších bývalých francúzskych kolóniách Reunion a Maurícius. Jedná sa o bežné rumy šiestich malých destilovni, produkcia rumu typu “agricole”, ktorý poznáme z Martiniku, je minimálna.
Mimo tieto ostrovy sa s nimi stretneme iba vo Francúzsku. Medzi znalcami je povestná nepálska destilovňa Nepal Distilleries, ponúkajúce značku Khukri XXX. Nejde ani tak o chuťovo povestný rum, ako o dokonalý marketingový trik v podobe sklenenej fľaše pripomínajúce nepálsku dýku. Samotná destilovňa funguje až od roku 1959.

Prečítajte si rozhovor s rumovým a cigarovým ambasádorom Robertom Resmerom.

Už bolo povedané, že Američania sú tradičnými konzumentmi rumu. Keď opomenieme Bacardi, ktorá je destilovaná všade možne po svete, a fakt, že destilovňa Matusalem s podobným osudom ako Bacardi sídli oficiálne na Floride (ale rum vyrába v Dominikánskej republike), zostali Američanom len dve vlastné destilovne – Prichard v Tennessee a Celebration Distillation v Louisiane. A po pravde povedané, oba rumy nestoja ani za otvorenie fľaše. Rumy, ktoré sa pripravujú na Havajských ostrovoch, sú vďaka minimálnej produkcii skôr turistickou kuriozitou.

A pretože rum sa páli všade, kde rastie cukrová trstina, nesmieme zabudnúť ani na protinožcov. Do Austrálie sa rum dlho dovážal, až v roku 1860 začala produkcia prvej destilérky. Dnes zostali už len dve, Beenleigh a Bundaberg, dohromady im ale patrí takmer 99 percent miestneho trhu. A bokom nezostáva ani Nový Zéland, kde v roku 1982 vznikla, doslova v prestavanej garáži, destilovňa South Pacific. Dnes sa už premiestnila do väčších priestorov v meste Nelson a produkuje rum značky Roaring Forties.

rum dictador resmer
Výber rumov, ktoré sú bežne dostupné aj u nás. Foto: Oleš Cheresko

Kategórie rumov
Kategorizovať rumy je tak trochu ako chytať vietor. Každá krajina má iné predpisy a tradície. V Mexiku musí rum starnúť najmenej 8 mesiacov, v Dominikánskej republike rok, inde dva až tri. Biely rum z Martiniku starne len mesiac. Rovnaké je to aj v popisoch na etiketách, niektoré krajiny používajú označenie biely alebo ľahký, zlatý a starý (niekedy aged, niekedy Añejo). Väčšina serióznych destilovni so starobou svojich rumov chváli. Farba nápoja nie vždy zodpovedá veku, najmä melasové rumy bývajú tmavšie. Navyše čím teplejšia oblasť, tým rum starne rýchlejšie. A tak je lepšie moc nepremýšľať a nájsť si ten, ktorý nám jednoducho najviac chutí.

Robert Resmer

Robert Resmer pôsobí ako rumový a cigarový ambasádor v The Cuba Libre Rum & Cigar House.

Pridaj komentár