Šesť rád (nielen) pre homebrewerov z pivovaru Mikkeller

Mikkeller je v pivovarníckom svete obrovský pojem. Ich pivá inšpirujú celú pivnú generáciu. Spoluzakladateľ tejto značky Mikkel Borg Bjergsø vám dá šesť dobrých rád.

1. Ísť do toho sám? Nikdy
“Nechcem len variť skvelé pivo, chcem ho variť s tými najlepšími na svete,” povedal Bjergsø a dodal, že práve stretávanie sa s ďalšími ľuďmi ho na práci najväčšmi baví a okrem iného získate aj mnoho nových vedomostí. Spájajte sa, varte s priateľmi, diskutujte a čítajte, ochutnávajte, voňajte a skúšajte.

2. Nezabúdajte na kuchyňu
“Stále si varím doma pivo, keď mám čas,” hovorí Bjergsø. “Keď chcem pripraviť úplne nový štýl piva, tak to skúšam najprv v malom. Považujem to za relax, keď varím takto, mimo veľkých pivovarov, tak si dokážem oddýchnuť,” dodal.

3. Vlastný pivovar, načo
Bjergsø pracoval zo začiatku len u seba doma v kuchyni. Keď začal variť pivo vo väčšom, tak si prenajímal vybavenie pivovarov nielen v Dánsku, ale v celej Škandinávii. Dnes varí aj v Anglicku či v Amerike. “Nikdy sme nechceli vlastný pivovar,” hovorí. “Chceli sme mať slobodu pri varení piva a necítiť tlak, či sa to pivo aj naozaj predáva. Ak investujete do pivovaru, tak každý rok musíte predať určitý počet fliaš na to, aby ste prežili,” dodáva. Vyberať si podľa neho pivovar, kde bude variť, je ako vyberať si cukríky v cukrárni.

mikkeller bjergso
Na pive s Mikkelom. Foto: mikkeller.dk

4. Nesnažte sa ísť po objemoch
“Stať sa veľkým by nemalo byť nikdy vašim hlavným zámerom. Mali by ste sa zamerať najmä na kvalitu,” radí Bjergsø. Nikdy by ste nemali vyrábať pivá, ktoré si len tak niekto kúpi v supermarkete, vaše pivá by mali byť výnimočnými, ľudia by sa na ne mali tešiť.

5. Buďte lokálny
“Každým pivom, ktoré v Dánsku uvaríme, chceme zmeniť pohľad ľudí na to, čo pivo vlastne je,” hovorí Bjergsø. Ak sa vaše pivo dostane za hranice vášho okresu alebo štátu, je to pekný bonus. Avšak najmä vaše okolie musí vedieť, ako pivo môže chutiť. Že to je kvalitný a úžasný nápoj. Koniec koncov, ak sa vášmu pivovaru prestane dariť, sú to práve ľudia v okolí, ktorí vám pomôžu prežiť, ktorí budú kupovať vaše pivo a nie zákazníci tisícky kilometrov ďaleko.

6. Nájdite balanc v najdivokejších extrémoch
“Snažím sa posunúť limity pivných štýlov,” vysvetľuje Bjergsø. “Varíme pivo, ktoré máme radi a nepozeráme sa na to, čo zákazník v skutočnosti chce. Myslím si, že to je správna cesta. Môžme si robiť čo chceme a len dúfame, že si pivo k zákazníkom cestu nájde,” dodáva spoluzakladateľ pivovaru Mikkeller a hovorí, že má rád extrémy, ako napríklad jeho Imperial Pilsner, čo je extrémne silné pivo plzenského typu. Avšak aj tam treba nájsť vyváženosť chutí.

Nájdete na beeradvocate.com.

Pridaj komentár