Škótska whisky nie je jedna, delí sa podľa regiónov

Speyside, Lowland, Highland či Islay. Keď sa povie Škótska, tak by sme si nemali predstaviť jednu chuť. Každý kraj má svoje vlastné špecifiká. Pozrime sa na ne.

Nadymené, sladké a aj jemné, či ovocné. Škótska whisky ponúka celé portfólio chutí. Ak ste ochutnali zatiaľ len jednu alebo dve fľaše či značky, tak ste určite neobsiahli celú produkciu, ktorú ostrovania ponúkajú. Priblížime vám regionálne rozdiely a aj odporučíme najzaujímavejšie značky. Informáciu o pôvode fľaše hľadajte na etikete. Konkrétny región môžu mať napísané len tie whisky, ktoré vyrobili a vyzreli na tom istom mieste.

Lowland
V tejto oblasti Škótska sa väčšinou produkujú jemné whisky s ľahkým charakterom. Dá sa v nich ľahko rozpoznať sladová i trávnatá chuť a vôňa. V tejto dobe produkujú v Lowland len tri destilérky a to Auchentoshan, Bladnoch a Glenkinchie. Čoskoro sa k nim pridá Daftmill u ktorého sa čaká na to, aby mu whisky dozrela. Škótska whisky musí zrieť aspoň tri roky a táto pálenica je mladšia.

Highland
Tento región zaberá väčšinu krajiny. Čo je aj dôvodom, že paleta ponúkaných chutí tu je najväčšia a preto sa ťažko definuje niečo spoločné. Avšak môžeme povedať, že aj v tomto regióne sa vyskytujú najmä ľahšie whisky, avšak nie tak ľahké ako v Lowland. Medzi liehovary, ktoré by nemali zostať nepovšimnuté patrí Aberfeldy, Dalmore a Glenmorangie.

Škótska
Škótsko pozostáva z viacerých regiónov. Každý z nich vyrába typickú whisky. 

Islay
Malý ostrov Islay je prezývaný aj ako Whisky ostrov. Niet sa čomu čudovať. Funguje tu totiž až osem destilérok. Typickým znakom je silná dymová chuť a aróma, ktorú zanecháva sušenie sladu rašelinovým dymom. Odporúčame Laphroaig.

Speyside
Tento región bol kedysi považovaný tiež za oblasť Highland. Avšak táto časť krajiny je sídlom približne polovice všetkých destilérok v krajine. Preto sa oficiálne považuje za samostatný región. Pre whisky zo Speyside sú typické sladkasté chute s ovocnými tónmi. Typickými výrobcami sú Glenfiddich, The Glenlivet a The Macallan.

Je potrebné ešte poznamenať, že existuje viacero oblastí produkujúcich škótsku whisky. Konkrétne Campbeltown, ktorý už niekoľko rokov nie je oficiálne označovaný za samostatný región. Taktiež sa hovorí ešte o oblasti The Island, kde funguje liehovar Talisker.

Foto: Flickr.com/Dave Conner

Pridaj komentár