Slováci pijú veľa alkoholu, málokto ho degustuje. Hovorí rumový ambasádor

Robert Resmer pôsobí ako rumový a cigarový ambasádor v The Cuba Libre Rum & Cigar House. Rozprávali sme sa s ním aj o tom, ako začať s rumami alebo akú cigaru si k nim kúpiť.

Kedy ste sa dostali k rumom pán Resmer?
Prvýkrát som sa s ním stretol v mladosti. Všade okolo sme mali len Um, avšak môj otec mal rád pravý Rum. Takže som mal šťastie, že už v mladom veku som ho mal možnosť ochutnať.

A v dospelosti?
Pred pár rokmi som začal pracovať ako obchodný zástupca pre veľkoobchod, ktorý sa venoval importu a exportu alkoholu. Tam bol taký ten styk s rumom v dospelosti.
Mal som na starosti celé východné Slovensko. Predaj, bez vedomostí a pikošiek, síce bol, ale nejakým spôsobom stagnoval. Preto som začal navštevovať prezentácie, liehovary, boli sme v zahraničí na pozvánky, kde sme videli celý priebeh výroby a bližšie som sa zoznámil so všetkým okolo rumov.

resmer rum
Rumový a cigarový ambasádor Robert Resmer. Foto: Oleš Cheresko

Ktorá zahraničná cesta vám najviac utkvela v pamäti?
Tentoraz to nebol rum, ale tequila. Privítali nás veľmi srdečne v Mexiku a čas strávený tam sme si naozaj užívali. Najviac zarezonovalo, keď sme si sadli do baru. Išli nás hostiť tequilou a my sme si vypýtali citrón a soľ. Barman na nás nechápavo pozeral a ešte raz sa spýtal, čo si prajeme. Zopakovali sme mu to, tak to teda doniesol. Pozoroval nás asi pätnásť až dvadsať minút, napokon mu to nedalo a prišiel sa nás spýtať, čo to robíme, či to je nejaký rituál. My sme mu povedali, nie, veď tak sa pije tequila. On tak na nás udivene pozrel a spýtal sa: Fakt? A odkedy?

Ako ste sa dostali na pozíciu rumový a cigarový ambasádor pán Resmer?
Keďže práca za barom sa mi začala veľmi páčiť, chcel som byť bližšie barovej scény, preto som začal pracovať pre maloobchod. Tu som mal na starosti aj „promo akcie„ , kde som sa stretával už priamo s personálom, a samozrejme tak som sa pri rôznych akciách dostal aj za bar. Jedným z podnikov, s ktorými som spolupracoval bolo práve The Cuba Libre. Tam som sa zoznámil s majiteľom Róbertom Birošom. Zhruba po 8 rokoch som cítil potrebu zmeny a tak som skončil vo firme a dal si pauzu. Tá však netrvala dlho, pretože pri jednej prechádzke mestom som stretol práve Róberta Biroša, ktorý ma pozval na kávu. Tam mi predostrel myšlienku otvorenia Rum & Cigar House. Čakal som, že bude chcieť poznať môj názor, no prekvapil ma, ponúkol mi miesto práve za barom, ktorú som veľmi rád prijal.
Po čase sa značka The Cuba Libre Rum & Cigar House začala rozrastať a bola mi ponúknutá pozícia Ambasadora.

Povedzte nám niečo o začiatkoch rumov.
Zrod rumu treba hľadať v Indii, domove cukrovej trstiny. Z Indie ju priviezli do Európy Arabi a na Kubu ju potom doviezli Španieli. Z tohto obdobia sú prvé písomné zmienky o tom, ako otroci začali vyrábať zo zvyškov cukrovej trstiny nápoj – diabolský zabijak. Za rodisko rumu sa však považujeme ostrov Barbados, kde v roku 1703 vznikol prvý liehovar na jeho výrobu, a tak nám vznikol najstarší rum Mount Gay.

rum dictador resmer
Zlato vo fľašiach. To je rum. Foto: Oleš Cheresko

Aké druhy rumov poznáme?
Každá krajina má iné predpisy či tradície, a preto ťažko definovať jednotné kritériá. Pre rum neexistuje jednotná definícia výroby a druhu. Napríklad v Kolumbii je stanovený obsah alkoholu na 50 percent, v Čile a vo Venezuele len 40. Mexiko požaduje, aby rum zrel v sude minimálne osem mesiacov, no v Dominikánskej republike, Paname a vo Venezuele požadujú dva roky. Ja používam spolu s kolegami delenie na svetlý, tmavý, spiced, rumové likéry a limitované rumy.

Povedzme si niečo o príprave.
Základnou surovinou je cukrová trstina a melasa. Melasa je sladká a lepkavá usadenina z rozdrvenej a zohriatej cukrovej trstiny. Čerstvé rastliny sa musia opracovať počas jedného dňa, a to tak, že sa narežú na malé kusy a zlisujú. Vzniknutý medziprodukt sa povarí a vznikne cukor a spomínaná melasa. Druhý raz povarená melasa sa zmieša s vodou a kvasnicami.
Po vykvasení nastúpi destilácia.

Pri whiskey sa využíva viac druhov destilovania, ako to je pri rume?
Spôsob destilácie závisí aj od kategórie rumu. Zatiaľ čo svetlé rumy sa destilujú v nepretržitých destilačných prístrojoch, takzvaných kolónach, a potom sa filtrujú cez drevené uhlie, stredne telnaté a telnaté rumy prechádzajú kotlíkovými alebo periodickými destilačnými strojmi.

Rum je po destilovaní biely, farbu získa asi tiež zo suda.
Všetky rumy zrejú v drevených sudoch, čo dodáva predtým číremu destilátu neopakovateľne typické zafarbenie. Niektoré zrejú v nových sudoch, iné v starých, napríklad po koňaku, brandy alebo whiskey. Použité sudy sú oveľa lacnejšie než výroba nového suda. Ďalším faktorom je aj to, že sudy, v ktorých zrel predtým iný destilát, vytvára ďalšie charakteristiky chuti a arómy rumu. Napríklad na výrobu guatemalského rumu Zacapa sa používajú sudy, v ktorých predtým zrelo Sherry Pedro Ximenez alebo tokajské víno.

resmer rum
Robert Resmer pri práci. Foto: Oleš Cheresko

Ako by sme mali rum ochutnávať?
Najprv by sme si mali zistiť, aký rum pijeme. Na internete nájdete všetky potrebné informácie. Tisíc ľudí, tisíc chutí. To, čo chutí mne, nemusí inému. Najlepšie je, keď už máte niečo ochutnané. Keď mi poviete, že vám chutí napríklad Cartavio XO, tak vám nalejem ďalších päť rumov, ktoré vám budú chutiť.

Nemyslel som, ako si vybrať, ale ako ho degustovať.
Ak vám barman naleje pohárik, tak si z neho srknite – tak ako keď skúšate horúcu polievku. Predpripravíte si chuťové kanáliky. Potom si doprajte z pohárika klasický dúšok. Ale po prehltnutí majte ústa zatvorené. Nadýchnite sa nosom, nech sa vzduch zmieša s alkoholovou zložkou a následne ju nosom vyfúknete. Z chuti tak odfiltrujete preč to, čo telo nemá rado. Keď potom otvoríte ústa, tak na jazyku, na podnebí máte všetky zložky rumu. Skúste sa tak napiť a skúste to spraviť tak, ako to robí väčšina Slovákov, Poliakov či Rusov, že do seba hodia pohárik a potom hneď vydýchnu. Garantujem vám, takto ani netušíte, čo pijete.

rum servirovanie)
Ochutnávka rumov v The Cuba Libre Rum & Cigar House, ktorú viedol Robert Resmer. Foto: Oleš Cheresko

Nedá sa mi nespýtať, robia Slováci ešte nejaké chyby pri pití dobrého alkoholu?
Slováci majú veľký neduh. Ľudia síce pijú veľa alkoholu, ale málokto ho degustuje. Degustovanie znamená ochutnať daný produkt v kvalite, ktorú ponúka. Často sa stane, že niekto alkohol úplne zachladí, čo je škoda, lebo otupuje jeho vlastnosti.

Vynechali ste vôňu, máme ovoniavať?
Ovoniavajte. Rum ponúka krásnu arómu, krásny buket. Avšak nerobte to ako pri vínach a nevkladajte celý nos do pohára. Držte ho aspoň v trojcentimetrovej vzdialenosti. Samozrejme, keď nič necítite, tak ho dajte bližšie.

Sú aj tu nejaké tipy?
Pri ovoniavaní odporúčam mať ústa jemne pootvorené, aby sa mohla miešať vôňa so vzduchom. A ako malú pikošku, ovoňajte rum pravou a aj ľavou nosnou dierkou zvlášť. Budete prekvapený, aký rozdiel ucítite.

rum bar
Vôňa, chuť, exotika. Všetko je v dobrom rume. Foto: Oleš Cheresko

K rumom neodmysliteľne patria aj cigary, čo nám odporučíte pri tejto téme?
Platí jedno pravidlo, že chuť cigary nesmie prebíjať chuť rumu a naopak. Na to, aby ste vedeli zladiť cigaru s rumom, musíte mať aj niečo vypité a odfajčené. Zo skúsenosti viem, že väčšinou k ľahkým rumom sa hodí ľahká cigara a k ťažkým rumom ťažká. Ako barman spája chute v drinku, tak treba spojiť chuť rumu s cigarou, aby spoločne ladili, dopĺňali sa.

Ak chce niekto začať degustovať rumy, ako na to?
Ja by som šiel zdola cenového rebríčka. Človek tak spozná najviac. Medzi rumami majú miesto aj tie biele, ktoré nie sú určené na dlhé ležanie a sú lacné, aby nezvyšovali cenu drinkov, v ktorých sa miešajú.

Aké rumy máte najradšej vy pán Resmer?
Mne najviac chutia kubánske rumy. Tie sú o kultúre, eláne, zábave, sú o vášni.

Kde nájdete The Cuba Libre Rum & Cigar House

2 thoughts on “Slováci pijú veľa alkoholu, málokto ho degustuje. Hovorí rumový ambasádor

  • 11. apríla 2016 at 11:03
    Permalink

    Rád by som sa opýtal či je vhodné pri degustácii miešať nápoj otáčaním pohára krúživým pohybom. Raz som počul, že sa tým zabíja prirodzená vôňa nápoja, ktorá sa drží v pohári, inokedy zas, že sa tým rozvíja. Jak by to malo byť?

  • 12. apríla 2016 at 15:20
    Permalink

    Veľmi rád by som vám na túto otázku odborne a pravdivo odpovedal, ale nemáme tušenie. Čo sme sa rozprávali medzi sebou, tak sme sa ani jeden z nás nestretli s tvrdením o zabíjaní prirodzenej vône. My preferujeme, keď pohár tulipánového tvaru chytíte do jednej dlane a priložíte na hruď. Druhou dlaňou ho prikryjete. Tým sa jemne zahreje objem a uvoľnia sa prchavé látky. Po odkrytí dlane od pohára sa nadýchneme. Samozrejme, nos nedávame do pohára ako sa to robí pri víne.

Pridaj komentár