Stout z pivovaru Master je tohto mesačnou voľbou sládkov

Hustá krémová pena, výrazná tmavá farba a chuť po káve a čokoláde. Pivovary Topvar prinášajú do slovenských podnikov pivo mesiaca – Stout.

Voľba sládkov je je príjemný program komerčných pivovarov pod hlavičkou Topvar. Za úlohu má ukázať ľuďom na Slovensku a v Čechách to, že existuje aj niečo iné ako ležiak. Tento mesiac je na programe stout pod značkou Master, ktorý bol navarený vo Veľkých Popoviciach.

Vo vybraných podnikoch na Slovensku a v Čechách
V decembri si môžete v podnikoch, ktoré bežne čapujú pivá z portfólia Pilsner Urquell, Šariš, Topvar alebo aj Gambrinus či Kozel dať práve pivo typu stout. “Toto pivo sa vyrába technológiou vrchného kvasenia. Pri ňom kvasinky počas fermentácie vyplávajú na hladinu. Na rozdiel od spodného kvasenia, ktoré je typické pre ležiaky, vrchné kvasenie prebieha pri vyššej teplote, čím sa do piva dostávajú zaujímavé vône. V chuti a vôni stoutu sa tiež prejaví kvalita vody a dĺžka ležania, na ktoré sa využívajú aj vypálené sudy po whisky, portskom víne alebo rume,” vysvetľuje sládok Janko Píry z Pivovarov Topvar.
Master Stout (5,2 %) s tónmi kávy a čokolády, s prídavkom praženého jačmeňa a čokoládového sladu má výraznú arómu a hustú tmavú penu typickú pre tento druh piva. Ten je pôvodom z Anglicka.

stout
Stout môžete tento december ochutnať aj od pivovaru Master. Foto: Flikr.com/Paul Sableman

Krátko z histórie stoutu
Na prelome 17. a 18. storočia vzniklo v Londýne tmavé pivo porter. To malo výraznú silnú chuť, tak rýchlo sa nekazilo a chutilo výborne aj teplé. Jeho silnejšie druhy sa označovali ako porter stout a tento názov sa časom zjednodušil na stout. Neskôr sa začal používať ako názov tmavých pív vyrobených z praženého sladu.

Program Voľba sládkov prináša už druhý rok všetkým milovníkom piva každý mesiac jeden unikátny druh čapovaného piva v ich obľúbenej pivárni či reštaurácii. Zoznam prevádzok, kde si môžete tento špeciál vychutnať nájdete na stránke www.volbasladkov.sk.

Pridaj komentár