O tom, že kláštory nie sú iba temnými, tichými miestami, kde chodia muži zahalení v hnedých dlhých rúchách svedčí takzvané trapistické pivo. Vyrába sa pod prísnymi podmienkami a len na pár miestach na svete, no dostanete ho kúpiť bez problémov aj na Slovensku.
Na svete donedávna existovalo len sedem kláštorov, ktoré varili trapistické pivo. Šesť z nich je v Belgicku a jeden v Holandsku. Od roku 2012 sa postupne pridal jeden kláštor z Rakúska, Ameriky, Holandska a Talianska.
Trapistické pivo z najstaršie trapistického kláštora. Rochefort. Foto: Flickr.com/Doug Nolan
Aké je trapistické pivo
Ide o vrchne kvasené pivo, ktorého základ je svetlý slad plzenského typu. Často sa pridáva aj mníchovský alebo viedenský slad, ale maximálne 20 percent z celkového objemu.
Najznámejší systém delenia piva je na takzvaný Enkel (jednoitý), Dubbel (dvojitý) a Tripel (trojitý). Keďže v minulosti neboli žiadne nástroje, ktoré by dokázali zmerať objem alkoholu v pive, tak sa používalo vyššie spomínané delenie, ktoré odkazovalo zhruba na objem použitého sladu. Keď pijete Tripel, tak sa použilo trikrát viac sladu ako pre Enkel. Dnes sa už ale takzvaný Enkel nevarí.
Dubbel z Westmalle
Prvýkrát pivo označené ako Dubbel bolo v roku 1856 v kláštore Westmalle. Ostatné kláštorné pivovary tento ejl napodonili. Dnes sa pod týmto pojmom rozumie jemne silnejší svetlohnedý ejl, ktorý má 6 až 8 percent alkoholu. Má jemnú horkosť, silné telo a cítiť v ňom ovocie.
Tripel vznikol v roku 1930 a objem alkoholu v ňom je medzi 8 až 10 percentami.
Brewery | Location | Opened |
---|---|---|
Brasserie de Rochefort | ![]() | 1595 |
Brouwerij der Trappisten van Westmalle | ![]() | 1836 |
Brouwerij Westvleteren/St Sixtus | ![]() | 1838 |
Bières de Chimay | ![]() | 1863 |
Brouwerij de Koningshoeven (La Trappe)‡ | ![]() | 1884 |
Brasserie d’Orval | ![]() | 1931 |
Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis (Achel) | ![]() | 1998 |
Stift Engelszell | ![]() | 2012 |
St. Joseph’s Abbey | ![]() | 2013 |
Brouwerij Abdij Maria Toevlucht | ![]() | 2014 |
Tre Fontane Abbey | ![]() | 2014 |
Na to, aby ste mohli variť trapistické pivo, musíte spĺňať štyri základné podmienky:
– Pivo sa musí variť priamo v kláštore. Buď mníchmi samotnými alebo pod ich dohľadom.
– Pivovar musí byť až sekundárnym záujmom kláštora. V prvom rade je poslanie kláštora ako takého. Taktiež podnikanie musí byť v súlade s pravidlami kláštora a životom v ňom.
– Pivovar sa nevytvoril pre účel zisku. Výnosy pokrývajú životné náklady mníchov a údržbu kláštora. Všetko čo zvýši, musí byť použité na pomoc ľuďom v núdzi alebo darované charite.
– Trapistické pivovary sú konštantne monitorované, aby sa zaručila stála kvalita piva.
Kláštor v Chimay, kde sa varí rovnomenné trapistické pivo. Foto: Flickr.com/ines s.
Návšteva kláštora či ochutnávka na Slovensku
Turisti a milovníci piva už objavili čaro navštevovania trapistických kláštorov. Okrem prehliadky opátstva dostanete ochutnať aj tamojšie pivá a to často v spojení aj s ostatnými produktmi, ktoré kláštory pripravujú. Napríklad rôznymi syrmi či chlebom. Ak sa teda ocitnete napríklad na výlete v Belgicku, spravte si zastávku.
Na to, aby ste ochutnali trapistické pivo nemusíte chodiť ďaleko. Väčšina prevádzok potravín Samoška má vo svojej ponuke viaceré pivá zo zahraničia a medzi nimi aj Chimay. Neváhajte preto a choďte ochutnať.
Titulná fotka a tabuľka: Wikipedia