Whiskey? Kvalita z Japonska i tradícia z Írska

Chcete si kúpiť dobrú whiskey napríklad na Vianoce, no neviete, čo od ktorej očakávať? Pozrime sa na najväčšie regionálne rozdiely a na tradičných i netradičných výrobcov.

Japonská whisky
Výroba whisky v Japonsku začala okolo roku 1870, ale prvá komerčná výroba vznikla až v roku 1924 po otvorení prvého liehovaru v krajine – Yamazaki. Všeobecne povedané, príprava japonskej whisky je najviac podobná príprave škótskej whisky, než iným svetovým štýlom.
Existuje niekoľko spoločností, ktoré vyrábajú whisky v Japonsku, ale dve najznámejšie a najdostupnejšie sú Suntory a Nikka.
Dlhú dobu sa hovorilo, že whisky vyrobenú v škótskom štýle, ale nevyrábaná v Škótsku, sa nemohla merať so štandardnou kvalitou tradičnej Škótskej. Pred rokom 2000, bol trh s japonskou whisky výhradne domácou záležitosťou. Zmenilo sa to až v roku 2001, kedy pálenica Nikka a jej 10 rokov vyzretá whisky Yoichi single malt vyhrala titul “Najlepší z najlepších” populárneho magazínu Whisky.

whiskey
Časť destilačného vybavenia. Foto: Tullamore D.E.W.

Írska whiskey
Vo väčšine prípadov je destilovaná trikrát. Azda jedinou výnimkou je dvojitá destilácia v pálenici Cooley, ktorá whiskey destiluje len dva razy. Íri využívajú destiláciu ako vo veľkých destilačných nádobách (takzvaný pot still) , ale aj stĺpcovú/kolónovú destiláciu (column still). Pôvodne bola írska whisky vyrábaná iba destilovaním sladu. Pred 150 rokmi sa však kvôli vysokým daniam začal do sladu primiešavať surový jačmeň. Výsledkom tohto miešania sladu vznikol špecifický spôsob nazývaný pot-still whiskey, ktorý je značený aj na etiketách.

Írsku whiskey definuje pomerne jednoduchý zákon z roku 1980
– Írska musí byť vypálená a odležaná na ostrove Írsko. To znamená v Írskej republike alebo v Severnom Írsku.
– Destilovať sa môže len mladé pivo, získané z obilných zŕn varením a následnou fermentáciou. Po destilácii musí byť maximálny objem alkoholu vo výške do 94,8 percenta celkového objemu.
– Vydestilovaný produkt musí zrieť v drevených sudoch s maximálnym objemom sedemsto litrov aspoň tri roky.
– Výsledný produkt, pokiaľ je miešaný z dvoch alebo viacerých rôznych druhov destilovanej a vyzrejte whiskey, musí niesť označenie „blended“, teda miešaný

Škótska whisky
Destilovaná je vo väčšine prípadov len dva razy. Preto si Škóti robia srandu z Írov, že oni dokážu pripraviť rovnako dobrú whisky len s dvoma destiláciami. Avšak niektoré pálenice destilujú aj trikrát, iné dokonca až dvadsaťkrát. Základné kritéria, ktoré musí spĺňať Škótska je, aby bola vypálená na území Škótska, a zrela po dobu minimálne troch rokov v dubových sudoch. Tamojšia whisky sa delí podľa piatich regiónov Highland, Lowland, Islay, Speyside a Campbeltown.
Narozdiel od írskej whiskey sa v škótskej whisky používa slad vysušený dymom z rašeliny. Čím získava do chuti dymové tóny.

whiskey destilácia
Priebeh destilácie v mestečku Tullamore.  Foto: Tullamore D.E.W.

Americká whiskey
Niektoré druhy whiskey uvedené v reguláciách Spojených štátov:
Bourbon – vyrobená zo zŕn kukurice, ktorej je vo varnej nádobe objem aspoň 51 percent
Corn – vyrobená zo zŕn kukurice, ktorej objem je vo varnej nádobe aspoň 80 percent
Sladová  – vyrobená z vysladovaného jačmeňa, ktorého je vo varnej nádobe aspoň 51 percent
Rye whisky – vyrobené z raže, ktorej je vo varnej nádobe aspoň 51 percent
Sladová ražná – vyrobená z vysladovanej raže, ktorej je vo varnej nádobe aspoň 51 percent
Pšeničná – vyrobená z pšenice, ktorej je vo varnej nádobe aspoň 51 percent
Tieto typy americkej whiskey musia byť destilovaná na maximálne 80 percent objemu alkoholu v destilovanej tekutine, následne môže byť pridaná do konečného výrobku iba voda. Pridanie farbív alebo príchutí je zakázané. Zrieť môžu len v nových obhorených dubových sudoch. Jedine kukuričný destilát nemusí dozrievať.
Špeciálnou kategóriou je Tennessee whiskey. Jej výroba totiž zahŕňa filtráciu cez uhlie. Zvyšok procesu prípravy tohoto druhu je rovnaký ako u Bourbon whiskey. Najznámejším produktom je Jack Daniel´s.

Prečo píšeme raz whiskey a inokedy whisky? Čítajte v článku: Pikošky a fakty o whiskey

whiskey fakty a pikosky
Svet whisky. Ilustračné foto: Flickr.com

Kanadská whisky
Pojmy “Canadian Whisky”, “Rye Whisky” a “Canadian Rye Whisky” sú právne nerozoznateľné v Kanade a tieto druhy whiskey nevyžadujú žiadne zvláštne obilia pri ich výrobe. Kanadské whisky môžu obsahovať karamel a arómu a neexistuje žiadny maximálny limit na úrovne alkoholu po destilácii.
Kanadskej whisky sú k dispozícii po celom svete a sú kultúrno-významným exportným artiklom. Dobre známe značky sú Crown Royal, Canadian Club, Seagram’s a Wiser’s. Popularita kanadskej whisky v Spojených štátoch je čiastočne výsledkom nelegálneho dovozu do krajiny počas obdobia americkej prohibície.

Pridaj komentár