Whisky, ktorá vznikla vďaka potravinám v Edinburghu

V roku 1827 založil George Ballantine potraviny v Edinburgu. Boli to také chlapské potraviny, lebo obsahovali širokú škálu whisky a tvrdého alkoholu.

George Ballantine bol synom roľníka a svoju podnikateľskú kariéru začal práve otvorením malých potravín. Muselo prejsť dlhých 38 rokov, kým sa rozhodol posunúť aj za hranice rodného mesta a založil nový obchod v Glasgowe v roku 1865, keďže túto oblasť považoval za ziskovejšiu. Aby obchod v hlavnom meste Škótska nechátral, poveril jeho vedením syna Archibalda. A keďže starého pána nebavilo len predávať whisky (víno a iné destiláty okrem toho) začal miešať svoj vlastný blend.

Blended a Single Malt
Škótsko je krajina, ktorá má viac ako 100 páleníc whisky. Avšak značiek, ktoré môžeme objaviť na trhu je nespočetne veľa. Vznikajú totiž vďaka blendovaniu whisky z rôznych páleníc. Miešané whisky sú viac vybalancované, delikátnejšie. Single Malt bývajú silnejšie, výraznejšie a často s dymovou charakteristikou. A keďže je dopyt po oboch druhoch, tak biznis kvitolaj Georgovi Ballantine. Chuť jeho najpopulárnejšiej a najpredávanejšej Ballantine’s Finest pozostáva až z 50 rôznych jednosladových whisky.

ballantine
Päť najtradičnejších fliaš od Ballantine’s. Foto: Wikimedia.org

Späť k druhej najpredávanejšej Škótskej
Predaj bol priaznivý a Ballantine zamestnal druhého syna, Georga juniora – a tak vznikla spoločnosť George Ballantine and Son Ltd. Začali vyvážať svoje produkty a obchodu sa  mimoriadne darilo. Podnik zostal pod bedlivým okom Georga mladšieho. V roku 1919 kúpili podnik Barclay and McKinlay a práve od tohto bodu sa Ballantine’s skutočne propaguje ako životaschopná značka.

Najväčšia značka
V roku 1937 sa stali väčšinovým akcionárom Hiram Walker Gooderham & Worts a potom kúpili liehovary Glenburgie a Miltonduff, aby poskytli hlavnú dodávku whisky pre svoju novozakúpenú zmesovú značku. Spoločnosť si tiež vybudovala veľký liehovar v Dumbartone. Značka Ballantine’s naďalej prosperovala a v roku 1986 sa stala najväčšou značkou miešanej whisky v Európe.

Produkcie Ballantine pozostáva zo siedmych druhov miešanej whisky. Líši sa rôznymi charakteristikami i dobou zrenia: 

  • Finest: blended – “jemná, sladká, komplexná”
  • Limited: blended – “krémovo jemná”
  • 12-year-old: blended – “osviežujúca, jemná, oriešková”
  • 12-year-old “Pure Malt”: blended malt – “medovo sladká a korenistá”
  • 17-year-old: blended – “krémova, sladká po dubovom sude”
  • 21-year-old: blended – “aromatická a jemne dymová”
  • 30-year-old: blended – “bohatá na chute, veľmi ovplyvnená dubovým sudom”
  • 40-year-old: blended – “extrémne ovocná a komplexná”

Samozrejme, nájdu sa aj menšie sezónne úpravy, ako napríklad terajšia edícia Brasil.

Titulná fotografia: Flickr.com/Dawid Cedler

Pridaj komentár